Dusené hovädzie mäso so slivkami
By NELKAFOOD
Poďme si to pekne zhrnúť! Bezpracné recepty sa vám celkom páčia (nebudem klamať aj mne!). Ma to však jedno ALE.
Tak si na tie “bezpracne recepty” zvyknete, že trošku zleniviete, tak ako sa to stalo aj mne. Ale nebojte som späť v kondícii a s chuťou tvoriť.
„No a preto vám dnes pridávam lahodne dusené hovädzie, ktoré vás odrovná svojou ľahkou ba až bezpracnou prípravou. Tak poďme spolu na to!“
Prísady:
- 600 g Hovädzie mäso
- 2 pl olivový olej
- 100 g slaniny
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 škoricová palička
- 2 bobkové listy
- 1 kl mletá červená paprika
- 0,5 kl mletá rasca
- 200 ml červeného vína
- 300-400 ml hovädzieho vývaru
- 120 ml paradajkovej pasty
- 100 g sušených sliviek
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Rúru predhrejeme na 150ºC. Nakrájame cibuľu a slaninu nadrobno. Do hrnca vhodného do rúry dáme 2 lyžice olivového oleja pridáme hovädzie mäso a opekáme zo všetkých strán asi 5 minút. Opečene mäso vyberieme a znížte plameň na stredný stupeň, pridajte slaninu a nakrájanú cibuľu a duste ďalších 5 minút.
Pridajte korenie, minútu miešajte a potom pridajte červené víno a necháme odpariť alkohol. Teplotu znížime na minimum, potom pridáme hovädzí vývar, paradajkovú omáčku a sušené slivky.
Hrniec prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry na 2-4 hodiny, kým sa hovädzie mäso nerozpadne. U mňa to trvalo cca 5 hodín.
Keď hovädzie mäso zmäkne, vyberieme hrniec z rúry. Mäso, škoricu a bobkový list vyberieme a pomocou pomocného mixéra rozmixujeme na jemnú omáčku. Mäso pomocou rúk roztrháme (ak je mäso dobre udusene, malo by to ísť ľahko ). Zmiešame s omáčkou a podávame. Bude ako základ ku kvalitným cestovinám, alebo ako ja naplníme domácu ciabattu (recept nájdete tu) a vychutnávame spolu s priateľmi. Dobrú chuť vaša Nela.