Hriešne dobrý chlieb z kvásku
By NELKAFOOD
Pokiaľ Vás „trápi‟ chlieb a to nielen, že sa vám nedarí, ale že vás obmedzuje zložitá príprava, tak je najvyšší čas pozrieť sa na tento recept. Pretože ja Vám v ňom poviem dobrú správu:
„s týmto návodom zvládne upiecť chlieb každý, bez robota, bez okolkov a zbytočných slov je načase vyhrnúť rukávy a pustiť sa do prípravy.“
Prísady:
Rozkvas:
- 30g chlebovej pšeničnej múky
- 30g vody
- 15g kvásku
Cesto:
- rozkvas
- 350 g pšeničnej chlebovej múky
- 230g až 240g vody
- 10g soli
Postup:
Na rozkvas budeme potrebovať aktívny a silný kvások to či zvolíte ražný, či pšeničný podstatné nie je. Každému to tiež vyhovuje iný. Dôležité je, aby bol plný sily. V miske zmiešame 30 g pšeničnej chlebovej múky a 30 g vody primiešame kvások. Premiešame, zakryjeme a pri izbovej teplote necháme pracovať 6 až 8 h.
Hodinu pred vykvasením rozkvasu zmiešame v miske 350 pšeničnej chlebovej múky a 230 až 240 g vody záleží, ako “vlhkú” múku použijete. Poriadne premiešame tak, aby neboli v múke žiadne suché miesta. Misku zakryjeme a necháme prebiehať autolyzu.
Po hodine pridáme do autolyzovanej múky nakvasený rozkvas a zapracujeme tak, aby sa obe časti úplne prepojili. Misku prikryjeme a necháme 20 min. odstáť. Následne pridáme do cesta soľ a kvapku vody, ktorá nám pomôže soľ cesta zapracovať.
Cesto vyberieme a premiestnime, môžeme použiť búchanie o podložku. Cesto uchopíme na jednom konci natiahneme do výšky a buchneme o podložku, pričom cesto prehodíme. Tento postup opakujeme, kým nás cesto pustí, nemalo by sa však trhať pre podrobnejší návod si pozrite video. Cesto prikryjeme miskou a necháme opäť odpočívať približne 20 min.
Potom cesto pár ťahmi opäť premiesime a vložíme do misky, v ktorej budeme cesto prekladať trikrát po sebe vždy po 30 min.
Pri preklade si ruky namočte do vody, cesto sa Vám nebude na ruky lepiť a bude sa s ním omnoho jednoduchšie pracovať.
Nakvasené a poprekladané cesto vyberieme na dosku. Vytvarujeme bochník, ktorý necháme voľne bez zakrytia odpočívať 15 min. Následne cesto s točíme do šatky. Zakryjeme igelitom a necháme fermentovať 2 až 4 hodiny pri izbovej teplote. V chladničke pri teplote 5 stupňov bude fermentácia prebiehať zhruba 9 až 11 hodín. Rúru zohrejeme na 275°C a chlieb budeme piecť so záparov. Nakvasené cesto jemne vyklopíme na papier na pečenie a narežeme. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme s pomocou zápary 10 min. Potom rúru odvetráme, teplotu znížime na 200 stupňov Celzia a chlieb dopečieme. Upečený chlieb musí odspodu dunieť. Necháme úplne vychladnúť na mriežke.
Pamätajte si, že keď upečiete “hriešne dobrý” bochník, je to tá najväčšia odmena za snahu, ktorú ste tomu venovali. Nezabudnite tento recept zdieľať s priateľmi, nech sa chlieb podarí aj im. Veľmi sa poteším tomu, keď ma na svojich výtvoroch označíte a ja sa tak budem moc pokochať vašimi výtvormi. Prajem Vám nádherne dni
Vaša Nela.
Chlebik vyzera super, len by som sa chcela spytat aku velku osatku ste pouzili? Dakujem
Oválnu 26 cm
Ahoj, môžem sa opýtať, akú veľkú treba osatku na taky malý chlebík? Dakujem
Používam oválnu 26cm
Ahoj Nelka,
ako píšeš v úvode, s týmto receptom sa vám podarí chlebík…mne sa nedarí si mesiac, čo som dosť sklamaná, a preto vyskúšam asi tento.
Včera som si urobila štartér, ale zistila som, že som dala hladkú múku pšeničnú, nie chlebovú, vadí?
Ďakujem
Nie určite by to vadiť nemalo.
Ahoj. Nelka rozkvas 6-8hodin? Je to len orientacne ci fakt len tolko nechat? Dakujem
Ak použiješ pšeničný rozkvas v 100% hydratácii tak áno malo by mu to stačiť, je to pomerne malé množstvo.
Kolikrát se má chléb překládat před stočením do ošatky? Není to v receptu uvedené. Jaká je popřípadě celá doba kvasení v pokojové teplotě?
Pardon, už jsem si všimla že je to v receptu uvedené! ?
Dobry den, co prosim vas robim zle ked moje cesto sa stale trha? Natiahnem ho ale trha sa.. vzdy musim pridat aj o 100g muky viac aby sa vobec v roboty odlepilo od misky.. pouzivam psenicnu chlebovu muku mlyn trencan.. moze byt chyba aj v zlom kvasku?
Dobrý deň, nemyslím si že je to kváskom, skôr si myslím že nevyvinutím lepkom v múke.
Dobry den, ak by som chcela chlebik vacsi, mozem vsetko zdvojnasobit, aj kvasok? Dakujem 🙂
Chlebik je vyborny, len malicky pre nas ?
Dobrý deň, áno samozrejme treba všetko znásobiť.
Dobrý den, mohi se zeptat, mohu chleba péct na 250°C? Bude stačit 20 minut a pak dopéct na 210 (200) 10 minut? Nerafa bych mela chleba nedopeceny. Dekuji.
A mohu ho péct v uzabřené nádobě? Se záparpu nejsem moc kamarádka. Děkuji za odpovědi
Dobrý deň, neviem či 20 minút na plechu pri tejto teplote nebude veľa. Ale záleží ako Vám pečie rúra.