Hriešne dobrý chlieb z kvásku

Hriešne dobrý chlieb

Hriešne dobrý chlieb z kvásku

nelkafood

By NELKAFOOD

   Pokiaľ Vás „trápi‟ chlieb a to nielen, že sa vám nedarí, ale že vás obmedzuje zložitá príprava, tak je najvyšší čas pozrieť sa na tento recept. Pretože ja Vám v ňom poviem dobrú správu:

“s týmto návodom zvládne upiecť chlieb každý, bez robota, bez okolkov a zbytočných slov je načase vyhrnúť rukávy a pustiť sa do prípravy.”

Prísady:

Rozkvas:
  • 30g chlebovej pšeničnej múky
  • 30g vody
  • 15g kvásku
Cesto:
  • rozkvas
  • 350 g pšeničnej chlebovej múky
  • 230g až 240g vody
  • 10g soli

Postup:

   Na rozkvas budeme potrebovať aktívny a silný kvások to či zvolíte ražný, či pšeničný podstatné nie je. Každému to tiež vyhovuje iný. Dôležité je, aby bol plný sily. V miske zmiešame 30 g pšeničnej chlebovej múky a 30 g vody primiešame kvások. Premiešame, zakryjeme a pri izbovej teplote necháme pracovať 6 až 8 h.

   Hodinu pred vykvasením rozkvasu zmiešame v miske 350 pšeničnej chlebovej múky a 230 až 240 g vody záleží, ako “vlhkú” múku použijete. Poriadne premiešame tak, aby neboli v múke žiadne suché miesta. Misku zakryjeme a necháme prebiehať autolyzu.

   Po hodine pridáme do autolyzovanej múky nakvasený rozkvas a zapracujeme tak, aby sa obe časti úplne prepojili. Misku prikryjeme a necháme 20 min. odstáť. Následne pridáme do cesta soľ a kvapku vody, ktorá  nám pomôže soľ  cesta zapracovať.

   Cesto vyberieme a premiestnime, môžeme použiť búchanie o podložku. Cesto uchopíme na jednom konci natiahneme do výšky a buchneme o podložku, pričom cesto prehodíme. Tento postup opakujeme, kým nás cesto pustí, nemalo by sa však trhať pre podrobnejší návod si pozrite video. Cesto prikryjeme miskou a necháme opäť odpočívať približne 20 min.

   Potom cesto pár ťahmi opäť premiesime a vložíme do misky, v ktorej budeme cesto prekladať trikrát po sebe vždy po 30 min.

   Pri preklade si ruky namočte do vody, cesto sa Vám nebude na ruky lepiť a bude sa s ním omnoho jednoduchšie pracovať.

   Nakvasené a poprekladané cesto vyberieme na dosku. Vytvarujeme bochník, ktorý necháme voľne bez zakrytia odpočívať 15 min. Následne cesto s točíme do šatky. Zakryjeme igelitom a necháme fermentovať 2 až 4 hodiny pri izbovej teplote. V chladničke pri teplote 5 stupňov bude fermentácia prebiehať zhruba 9 až 11 hodín.  Rúru zohrejeme na 275°C a chlieb budeme piecť so záparov. Nakvasené cesto jemne vyklopíme na papier na pečenie a narežeme. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme s pomocou zápary 10 min. Potom rúru odvetráme, teplotu znížime na 200 stupňov Celzia a chlieb dopečieme. Upečený chlieb musí odspodu dunieť. Necháme úplne vychladnúť na mriežke.

   Pamätajte si, že keď upečiete “hriešne dobrý” bochník, je to tá najväčšia odmena za snahu, ktorú ste tomu venovali. Nezabudnite tento recept zdieľať s priateľmi, nech sa chlieb podarí aj im. Veľmi sa poteším tomu, keď ma na svojich výtvoroch označíte a ja sa tak budem moc pokochať vašimi výtvormi. Prajem Vám nádherne dni

                                          Vaša Nela.

Zobraziť komentáre (0)

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku.

SPÄŤ NAHOR