Home » Jednoduchý recept na pizzu. Dajte zbohom kupovanej
Jednoduchý recept na pizzu. Dajte zbohom kupovanej
Domáca kvásková pizza
By NELKAFOOD
Byť Taliankou tak milujem toto jedlo. Ale keďže som len žena na ktorej sa uloží každé jedno sústo, tak ju najčastejšie pripravujem pre svoje deti. A tie ju zbožňujú, keď sú okraje pekne hrubé. Preto aj tvarovanie cesta prispôsobujem ich potrebám a chutiam. Základ takmer vždy tvorí paradajkový základ ochutený soľou, korením, cesnakom a bylinkami. Na vrch používam kvalitnú šunku, kukuricu a peknú kopu syra.
„Ale to čo použijete na vrch záleží podľa vašej chuti.“
Prísady:
Rozkvas:
- 75g pizza múky
- 75g vody
- 1 polievková lyžica kvásku Lievito Madre
Cesto:
- rozkvas
- 400g pizza múky
- 150g – 250g vody (záleží aký kvások použiješ, a hlavne akú múku)
- 10g soli
- 7g cukru
- pizza korenenie (provensálske bylinky)
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
Postup:
Večer pred pečením pripravím rozkvas, ktorý nechám stáť v prikrytej miske 9-12 hodín. Na druhý deň ráno si pripravím cesto a to tak, že zmiešam všetky potrebné prísady s rozkvasom a vypracujem vláčne a od rúk sa odlepujúce cesto. V zakrytej miske nechám kvasiť približne 3 hodiny. Cesto si rozdelím na dve časti ak chceme hrubšiu pizzu, alebo na 3 časti ak chceme pizzu tenkú. Z rozdeleného cesta vytvarujem bochníky, ktoré je potrebné nechať cca 30 minút odstáť, aby sme následne vedeli tvarovať pizzu. Pizzu tvarujeme buď múkou poprášenými rukami alebo si ruky potrieme olejom (komu čo vyhovuje). Ja som použila múku a pomocou rúk som si cesto „roztiahla‟ do tvaru pizze. Až teraz si rozohrejem rúru na najvyššiu možnú teplotu, ktorú na rúre máme. Kým sa rozohreje nechám vytvarovanú pizzu odpočívať pod igelitom aby neobschla. Keď je rúra rozohriata na pizzu poukladám to, čo má každý rád a vložím do rúry upiecť. Pri teplote 275 stupňov a hrubšom ceste stačilo 7 minút. Tak čo, ako sa Vám pozdáva? Budete si ju doma pripravovať? Dajte mi potom prosím vedieť, ako Vám chutila a nezabudnite so mnou zdieľať vaše výtvory a to tak, že ma na fotke označíte. Dobrú chuť Vaša Nela.
Prosím vás dá sa namiesto LM použiť aj ražný kvasok? LM žiaľ nemám 🙁
Ďakujem!
Určite áno.
Dobrý deň Nelka, pizza vyzerá úžasne a rada ju vyskúšam, len sa chcem spýtať či môžem použiť namiesto LM -> ražný kvások a v akom pomere.
Ďakujem
Samozrejme môže sa použiť aj ražný kvások. Dala by som 1 polievkovú lyžicu.
Recept vypadá moc dobře, bohužel však nemám teď možnost koupit pizza mouku. Dá se nahradit hladkou?
Áno je to možné.
Je super, dávam 1pl razneho kvasku. Mňam.
Dobry den. Prosim Vas akou mukou mozem nahradit muku na pizzu? Dakujem
Hladkou pšeničnou
Pekný deň, čo sa týka “lyžicoveho vazenia “ LM, je možné ho navazit ako 75g?
Ďakujem
To záleží akú veľkú lyžičku používate. Ale áno je to možné.