Kváskový chlebík

Chlieb v košíku

Kváskový chlebík

nelkafood

By NELKAFOOD

     Už len tá vôňa stojí za to urobiť si domáci chlieb. O chuti už ani nehovorím. Kto je nadšencom kváskovania určite neodolá.

„Príprava je síce o čosi dlhšia, no ako si človek osvojí základy kváskovania dá sa to zvládnuť ľavou zadnou.“

Prísady:

 

Rozkvas:

  • 150 g ražnej múky
  • 150 g vody
  • 1 polievková lyžica kvásku

 

Na cesto:

  • 300 g špaldovej chlebovej múky
  • 100 g žitnej chlebovej múky
  • 60 g ovsenej múky
  • 14 g soľ
  • 230 g voda
  • zmes semiačok

 

POSTUP:

 

     Rozkvas pripravujem hneď ráno. Zmiešam múku, vodu a kvások nechám pri izbovej teplote pracovať cca 9-12 hodín. Večer pripravujem cesto, zmiešaním všetkých prísad (samozrejme okrem semiačok, lebo tie pridávam až na záver a tiež s nimi zdobím). Z prísad a rozkvasu vypracujem jemné nelepivé cesto, na záver primiešam zmes semiačok (rozmixovaný ľan, sezam, mak, slnečnica, amarat). V prikrytej miske dám na noc do chladničky. Ďalšie ráno cesto poprekladám a stočím do ošatky, ktorú som si vysypala zmesou semiačok. Nechám kvasiť cca 2-3 hodiny a keď už prstový test ukazuje, že je chlebík správne vykvasený  pečiem vo vyhriatej rúre na 250 ⁰C 10 minút so záparou. Následne stíšim teplotu na 200 ⁰C a dopekám cca 20 minút. Uvidíte, že ak vyskúšate doma a vlastnými rukami upečený chlieb iný už chcieť nebudete. A čo je najdôležitejšie? Budete presne vedieť čo Váš chlieb obsahuje a koľko práce je za tým schovanej.

     Ak sa so mnou chcete podeliť o nejaké rady spojené s kváskovaním, alebo čímkoľvek neváhajte ma kontaktovať, či už sem do komentára, alebo na sociálnych sietiach. Som tu pre Vás Nela. 

Zobraziť komentáre (1)

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by creawise.digital

SPÄŤ NAHOR