Kváskový chlebík
By NELKAFOOD
Už len tá vôňa stojí za to urobiť si domáci chlieb. O chuti už ani nehovorím. Kto je nadšencom kváskovania určite neodolá.
„Príprava je síce o čosi dlhšia, no ako si človek osvojí základy kváskovania dá sa to zvládnuť ľavou zadnou.“
Prísady:
Rozkvas:
- 150 g ražnej múky
- 150 g vody
- 1 polievková lyžica kvásku
Na cesto:
- 300 g špaldovej chlebovej múky
- 100 g žitnej chlebovej múky
- 60 g ovsenej múky
- 14 g soľ
- 230 g voda
- zmes semiačok
POSTUP:
Rozkvas pripravujem hneď ráno. Zmiešam múku, vodu a kvások nechám pri izbovej teplote pracovať cca 9-12 hodín. Večer pripravujem cesto, zmiešaním všetkých prísad (samozrejme okrem semiačok, lebo tie pridávam až na záver a tiež s nimi zdobím). Z prísad a rozkvasu vypracujem jemné nelepivé cesto, na záver primiešam zmes semiačok (rozmixovaný ľan, sezam, mak, slnečnica, amarat). V prikrytej miske dám na noc do chladničky. Ďalšie ráno cesto poprekladám a stočím do ošatky, ktorú som si vysypala zmesou semiačok. Nechám kvasiť cca 2-3 hodiny a keď už prstový test ukazuje, že je chlebík správne vykvasený pečiem vo vyhriatej rúre na 250 ⁰C 10 minút so záparou. Následne stíšim teplotu na 200 ⁰C a dopekám cca 20 minút. Uvidíte, že ak vyskúšate doma a vlastnými rukami upečený chlieb iný už chcieť nebudete. A čo je najdôležitejšie? Budete presne vedieť čo Váš chlieb obsahuje a koľko práce je za tým schovanej.
Ak sa so mnou chcete podeliť o nejaké rady spojené s kváskovaním, alebo čímkoľvek neváhajte ma kontaktovať, či už sem do komentára, alebo na sociálnych sietiach. Som tu pre Vás Nela.