O tomto recepte na Chlieb ste ešte nepočuli? Keď ho vyskúšate, zamilujete si ho!

chlieb s vysokou hydratáciou

nelkafood

By NELKAFOOD

   Keďže Vás mám tak rada a dnes je deň, kedy som zase o rok staršia pripravila som si pre Vás recept na chlebík, ktorý som tento týždeň pripravovala v stories. Váš záujem o recept ma až šokoval a ja si ho neskutočne vážim, pretože viem, že to čo robím má zmysel. A nielen pre mňa.

“Ste jednoducho úžasní. Ako bloger som za to veľmi vďačná (vlastne aj ako človek).”

Prísady:

Rozkvas:

  • 200g ražnej chlebovej múky

  • 200g vody

  • 1 polievková lyžica ražného kvásku

Cesto:

  • rozkvas

  • 600g pšeničnej chlebovej múky T650

  • 420g vody

  • 2 polievkové lyžice oleja

  • 3 kávové lyžičky soli

 

Postup:

   Večer pred pečením si pripravím rozkvas. V miske zmiešam prísady potrebné na rozkvas a nechám stáť 9-12 hodín. Po nakvasení k rozkvasu pridám múku a vodu. Premiešam aby sa prísady spojili a nechám prikryté stáť aspoň 30 minút. Následne pridám olej, soľ a vypracujem jemné cesto. Použila som robot, kde som nechala cesto miesiť na stredných otáčkach 8 minút. Cesto preložím do olejom vytretej misky a nechám kvasiť približne 2 hodiny. Počas tejto doby cesto preložím minimálne 2x. A to tak, že cesto z jednej strany uchopím naolejovanou rukou a natiahnem najviac ako to len ide a preložím. Takto pokračujem dookola celej misky. Po uplynutí 2 hodín (keď je cesto nakvasené) prichádza čas stáčania cesta do ošatky. Podložku a ruky si jemne potriem olejom ( Pozor nie hrubou vrstvou pretože budeme mať veľmi mastné cesto). Cesto vyberiem a ponaťahujem čo najviac je to možné do všetkých strán, aby nám vznikol obdĺžnik. Následne cesto preložím na tri časti. Podrobnejšie video si môžete pozrieť tu. Cesto je potrebné stočiť a utiahnuť, pretože potrebujeme aby si chlebík po vyklopení a následne pečení udržal svoj tvar a rástol do vrchu a nerozlial sa. Stočené cesto preložím do škrobom vysypanej ošatky a nechám kvasiť približne 2-3 hodiny. Keď je chlebík nakvasený (ako to zistíte nájdete v článku tu) rozohrejem si rúru na 250 stupňov. Po rozohriatí pečiem chlieb 10 minút zo záparov a následne teplotu stíšim na 200 stupňov. Prebytočnú teplotu odvetrám otvorením dvierok (nezabudneme ich potom zavrieť) a následne chlieb dopečiem 20-30 minút. Chlieb musí odspodu dunieť. No a to je už hotovo. Výsledný chlebík je voňaví, vláčny a úplne lahodný. Je dokonca tak návykový, že ho nebudete chcieť prestať jesť. Takže pozor na to koľko ho zjete. A teraz som zvedavá ako sa Vám tento chlebík podarí a ako Vám bude chutiť. Dajte mi vedieť v komente prosím. Vaša Nela.



64 thoughts on “O tomto recepte na Chlieb ste ešte nepočuli? Keď ho vyskúšate, zamilujete si ho!”

  • Dobrý večer Nelka,
    chcela by som sa opýtať a následne dostať od Vás radu za ktorú by som Vám bola veľmi povďačná. Začínam s kvaskovaním , ale stále som nie spokojná so svojím chlebom. Aj dnes som piekla, urobila som rozkvas, potom cesto, ktoré pekne nakyslo, preložila som do ošatky, narástlo. Ale keď som ho vyklopila z ošatky bolo také redšie a rozlialo sa . Keď pozerám Vaše videá tak pracujete s pevným cestom a ja ho mám vždy lepivé a roztekavé. Ďakujem za videá a recepty, rada skúšam nové recepty.

    • Dobrý den. Taky jsem už pekla několik chlebů a nepovedl se mi ani jeden, ale všechno skoro se snědlo. Dělám chybu v tom, že podsypávám při zpracování těsta a mám chleba moc tuhý a malé dírky. Někde jsem tru četla radu od pekaře a taky mi to potvrdila tchyně, která pekla chleba ještě po válce, že dělám chybu, že dávám moc mouky. Ten pán tu radil 70 procent vody . Tak to vychází a tady ten recept. Musí se potom dobře utáhnout aby byla kůrčička. Já měla poslední chleby velké dírky, ale zase bylo řídké těsto a chleba se mi rozplácnul. m|usí tam být to závěrečné utažení.
      děkuji za recept

  • Zdravim Vas, vas chlebik vypadal tak uzasne ze jsem ho hned musela zkusit. Ale moc se nedarilo. Nevim kde se stala chyba, ale chlebik byl tak ridky ze se mi ho nedarilo stocit, uz pri prekladani v mise byl tekutejsi nez ten vas a nasledne jsem ho musela pect ve forme aby drzel tvar. Snad po vytazeni z trouby nebude pro slepicky ktere nemame 😀
    Ale nevzdavam se, budu zkouset dal 😉
    Zdenka

  • Vo vašom videu sa cesto krásne naťahuje a je kompaktné, ako to robíte? Je finta v miesení? Moje cesto sa mi ešte nikdy nepodarilo tak ponaťahovať, či už pri prekladaní, alebo pred dávaním do ošatky, ako to vaše. Moje sa skôr začne trhať. Vaše vyzerá ako žuvačka. Čím je to?

  • Ahoj Nelka, chcela by som vediet aku veľkú ošatku použivate na tento chlebík. A ako si viem vypočítať veľkosť ošatky podľa použitých surovín. Vaše recepty sú super.
    Ďakujem

  • Dobrý deň,

    Chlebík bol naozaj vynikajúci. Len som si všimla, že vám v návode chýba odkaz na to, ako si overiť, či je chlieb v ošatke nakvasený. Ja som robila klasický prstový test, ale možno ste mali na mysli niečo iné :).

  • Máte krásny chlebík. Prosím vás, v čom tkvie tajomstvo takého dobrého cesta ako máte vy? Vy s ním pracujete ako so žuvačkou, pekne ho natiahnete a potom po zrolovaní do ošatky pekne drží tvar.
    Moje cesto sa pri naťahovaní skôr trhá, neviem ho až tak roztiahnuť a v ošatke je rozliate, vôbec nedrží tvar 🙁 Viete mi poradiť kde robím chybu.
    Ďakujem

  • Dobry deň,
    Skušala som tento chlieb a uplne sa mi rozlial. Viete mi prosím povedať kde som mohla urobit chybu? Pouźila som kvások LM

  • Dobrý deň, chcem sa opýtať je možné vytvoriť si kvások zo špaldovej múky a pracovať s ním ako s ražným kváskom?
    Ďakujem.

  • Dobrý deň Nelka, skvelý recept a videá! Ďakujem Vám za inšpiráciu 🙂 Chcel som sa opýtať, či by bolo možné urobiť tento chlebík aj z pohankovej múky, kedže je bezlepková, obávam sa , či by vyšiel. Ďakujem moc, ste skvelá!

  • Dobrý deň. Chcela by som sa Vás opýtať, koľko kvasku LM mám dať do rozkvasu keď vo vašom recepte je 1 lyzica ražneho kvasku.
    Ďakujem za odpoveď ?

  • myslím, že velké většině “pekařek” se těsto trochu rozběhne, určitě se nám nepodaří těsto tak “natahovat” jako je to na videu. Můžeme postupovat naprosto stejně, odvážit stejné množství mouky a vody, ale chleba bude vždycky sice moc dobrý, ale tvarem jiný, horší…:)Nejsme prostě profíci, i když pečeme už xtý chleba, bude v tom asi něco zapeklitého, když se to “nedaří” tolika paním :-). kolegyně vyzkoušela všechny druhy mouky, dala míň vody atd. a stejně to nebylo úplně ono…..tajemství bude v něčem jiném, jak řekl známý pekař 🙂

    • To nie je o tajomstve. Ved ja sa tu delím so všetkým čo viem. Je to skôr o práci z cestom. Ani moje prvé chleby nevyzerali vábne.

  • Ahoj Nelka! Chlebik je vyborny, dakujem za recept. Uz som ho skusala druhy krat, trochu som zmenila muky, dala som 150g celozrnnej spaldovej. Mam jednu otazku: cesto bolo po vymieseni super elasticke a hladke, natiahlo sa mi uplne na tenko, aj pocas prekladania ok, ale ked som chcela stacat do osatky sa mi robili diery a trhalo sa mi. Myslis ze ho musim dlhsie nechat “uvolnit“ alebo skor naopak, prilis vykvasene?

    • Ahoj Nelka, práve som rozkrojila tento chlebík a mám v ňom zopár veľkých dier, čím to môže byt? Niečo som urobila pri stočení zle alebo prečo to je? Sú vo vnútri chleba. Inak je chlebík mäkkunký a chutný, len tie diery sa mi nepáčia.
      Ďakujem Zuzana

  • Pozde ale predsa, všetko najlepšie k narodeninám. Veď tým ten článok začínal. Nech žijeme my blíženci a aj ostatné znamenia.
    Dík za polopatisticky návod a video. Každý môj chlieb je unikát, ale vôbec mi to nevadí

  • Dakujeme za recept nelka. Chlebik je bombasticky, robila som uz dvakrat polovicnu davku?? sice sa pri tom stacani natrapim ako krava ale vysledok stoji za to ? ako zacinajuca kvaskovacka som na seba hrda ?

  • Ahoj Nelka, prvykrat robim tento chlebik…Cesto som prekladala, pekne sa natahovalo ako vo videu, ale ked som dala na fosku a chcela stocit, tak to vobec neslo!! Aj jed som dosku potrela olejom, cesto sa lepilo, nedrzalo tvar. Ledva som cesto preniesla do osatky…neviem co z toho bude…

  • Ahoj…chcela by som sa spytat, ci aj v lete nechavat rozkvas cez noc vonku na linke?Nebude do rana prekvaseny? A ci mozem odobrat z kvasku ,ktory som rano nakrmila a nechsla na linke …vecer do rozkvasu?
    Dakujem krasne…

  • Mám otázočku ohľadne spôsobu pečenia…keďže mi trošku “blbne rúra” , pečiem chlieb v jánskom skle – studená rúra aj misa, vtedy sa mi pekne rovnomerne upečie ( na plechu mi spodok nedopekal) , šlo by to aj pri tomto chlebíku? A spôsob – studená rúra a misa, alebo rozohriata rúra- studená misa, alebo rozohriata rúra aj misa? Nie som v “kváskovaní” ešte tak zbehlá, tak rada skúseného poteší… Ďakujem.

  • Ďakujem za recept, práve začínam s kváskovaním, pozerala som už veľa receptov ale prišli mi zložité, tak som vyskúšala tento..musím povedaťže chlebík je fantastický. napriek tomu že mi zle vážila váha a dala som viac múky ( vyšiel potom naozaj gigantický) v tomto teple najprv prekvasil ( musela som premiesiť a utiahnuť nanovo) a potom v rúre odmietal zhnednúť tak bol málinko nedopečený, ale rodine chutil a už si objednávajú aby som napiekla aj im 🙂 Ďakujem aj za videovlogy, sú naozaj nápomocné. Určite treba viac takýchto receptov !

  • Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, ak idem robiť rozkvas z chlebovej múky, tak môžem doň použiť celý kvások(ktorý prikrmujem chlebovou múkou) a potom z neho odobrať naspať do skleného pohára ? Ďakujem.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *