Lahodná bábovka z kvásku

Bábovka z kvásku

Bábovka

nelkafood

By NELKAFOOD

   Už toľko krát som sa pokúšala upiecť bábovku akú si pamätám z maďarských trhov, ktorú nám naši kupovali keď sme boli deti. Tá bábovka bola vždy taká obrovská, že jej bol malý aj ten najväčší košík čo sme doma mali. Popravde milovala som ju, len tak na sucho, už vtedy keď som mala 6-7 rokov.

„Bola to taká klasická kysnutá bábovka (nie trená), ktorá sa rozplývala na jazyku“

   Vždy som sa na ňu tešila a nevedela sa jej dočkať kým prídeme domov. Často krát to bola moja desiata na pondelok. Táto bábovka bola ešte aj po pár dňoch dokonale vláčna. Spolu s ňou sme kupovali aj pravý maďarský chlieb, na ktorom bola nalepená nálepka čo by dnes už kvôli hygiene asi neprešlo. Ale bol to obrovský peceň bieleho chlebíka, s tou najjemnejšou striedkou akú si len viete predstaviť. Ach, ako to takto píšem mám chuť sa vybrať opäť na trhy do Maďarska. Musím pozrieť, či ešte bývajú a opýtať sa mamy kde to presne bolo. Ale poďme už k samotnému receptu, kde som na prípravu bábovky použila kvások:

 

Prísady:

Rozkvas:

  • 100g vody

  • 100g hladkej špaldovej múky

  • 3 pl Lievito madre

Cesto:

  • rozkvas

  • 1 vajíčko

  • 100g cukru

  • 150g mlieka

  • 430g hladkej špaldovej múky

  • kôra z citróna

  • 60g masla

Postup:

   Večer pred pečením si pripravím rozkvas a to tak, že vo vode rozmiešam kvások Lievito Madre a následne ku vzniknutej zmesi pridám múku. Prikryjem a nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 9-12 hodín. Na druhý deň pridám k rozvkasu všetky potrebné suroviny na cesto. Vypracujem jemné, vláčne a od rúk sa odlepujúce cesto, ktoré nechám kvasiť pri izbovej teplote približne 3 hodiny. Následne si cesto stočím do formy na bábovku a nechám kvasiť 4-5 hodín. Záleží od toho ako veľmi mám nakvasené cesto. Pre uľahčenie a zároveň aj lepší výsledok odporúčam nechať cesto, alebo finálne kvasenie bábovky vo forme v chladničke. Bude to síce trvať 12-16 hodín, ale výsledok bude, že striedka bude vláčna a nadýchaná. Oplatí sa počkať si. Každopádne dá sa pripravovať klasicky pri izbovej teplote, tak ako som to dnes robila aj ja. Po nakvasení pečiem vo vyhriatej rúre  na 230 stupňov približne 5 minút, pokiaľ bábovka zväčší svoj objem. Následne teplotu znížim na 170 stupňov a dopečiem 30-40 minút. Záleží ako vám pečie rúra. Niekedy je potrebné prikryť vrch bábovky papierom na pečenie aby sa z vrchu nepripiekla. Po upečení sa pokúsim bábovku vybrať z formy, aby mohla chladnúť na mriežke a prebytočná para z nej sa mohla odparovať. Teraz už len počkať aby aspoň ako tak vychladla. Zatiaľ si k nej urobím kávu, či čaj a dopíšem Vám tento recept. Vaša Nela. 

16 komentárov
  • Bábovkova forma sa niečím potrie? A bude problém, keď pridám na rozkvas ražný kvások, nie LM? Tiež dať 3 PL? Ďakujem

  • Dnes som spravila túto babovku, nemala som LM ani spaldovu múku, použila som klasicky razny kvasok a psenicnu bio muku, krásne sa vydarila, len sa mi zdá že 100g cukru je málo, nabudúce pridám viac cukru a ešte štipka som sa tam pýta..

  • Dobrý deň. S kváskovaním eštelen začínam. Chuť babovky je mierne nakyslasta. Viete mi poradiť? Je to normalne, alebo je to možne odstraniť. Ak ano, ok? Ďakujem

  • Dobrý deň, som úplný amatér, ako prebieha stočenie do formy? A po vybratí z chladničky zaraz piecť alebo nechať formu s cestom ohriat? Vďaka ?

    • Uff stáčanie ťažko vysvetlím slovami pokúsim sa nahrať video a ci hneď piecť? Ak je nakvasená tak áno ak nie treba ju nechať ešte dokvasiť.

  • Díky za recept! Vydařila se naprosto! Postižen vzhledem třených bábovek a hecem boyfrienda jsem si pohrál s „mramorováním“. Zkrátka dvě půlky těsta, jedno obsahovalo místo části mouky kakao… Ne že by Vás to taky nenapadlo. 😀 Miluju variace. Jen teda ještě, aby se experimenty povedly, že jo 😀 A zábavná byla část dosypávání mouky do robota a sledování správné konzistence – jsem totiž do každé půlky vrazil vejce celé 🙂 Dalo se to čekat. Ale podařilo se. Ve formě kynula luxusně po vzoru hrnečku vař.
    Takže se těším na další experimenty s Vašimi tipy 😀

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by creawise.digital

SPÄŤ NAHOR