Home » Lahodný koláč s extra veľkou porciou čiernych ríbezlí
Lahodný koláč s extra veľkou porciou čiernych ríbezlí

Lahodný koláč s extra veľkou porciou čiernych ríbezlí

By NELKAFOOD
Lahodný a vlhký koláč s extra veľkou porciou čiernych ríbezlí a škoricovou drobenkou na maslovo-kyslo smotanovom základe. Konečným výsledkom je malý kúsok neba, ktorý vo vás zanechá túžbu po ďalšom kúsku.
„Je to jeden z najchutnejších koláčov, aké sa mi poslednú dobu podarilo pripraviť. Má maslový základ z kyslej smotany a extra hrubú vrstvu čiernych ríbezlí so škoricovou drobenkou. Tento skvelý koláč mal obrovský úspech u rodiny. Rada si ho vychutnám aj na zajtrajšie neskoré raňajky, ale je rovnako chutný kedykoľvek počas dňa.“
Prísady:
Drobenka:
- 300g pšeničnej múky
- 300g svetlohnedého cukru
- 10g mletej škorice
- štipka soli
- 100g studeného masla
Cesto:
- 300g pšeničnej múky
- 4g prášku do pečiva
- 4g jedlej sódy
- 4g soli
- 110g mäkkého masla
- 200g kryštálového cukru
- 4 vajcia izbovej teploty
- 200g plnotučnej kyslej smotany
- štipka vanilky
- 350-400g čiernych ríbezlí (kúpite tu na Môjtrh)
Postup:
Predhrejeme rúru na 180 stupňov na horný spodný ohrev.
Na drobenku v miske pomocou vidličky zmiešame múku, hnedý cukor, kryštálový cukor, mletú škoricu a soľ. Pridáme studené nakrájané maslo a spracujeme drobenku, ktorú môžeme vložiť do chladničky kým pripravíme cesto.
Pomocou mixéra pri vysokej rýchlosti vyšľaháme maslo a kryštálový cukor do krémovej hmoty. Znížime rýchlosť miešania a za stáleho miešania pridávame vajcia, kým sa pekne zapracujú. Pridáme kyslú smotanu a zapracujeme. Za stáleho miešania pridáme zmes z múky, kypriaceho prášku, jedlej sódy, soli a vanilky.
Hotové cesto nalejeme do formy na pečenie. Na vyrovnanie cesta použijeme stierku. Posypeme očistenými čiernymi ríbezľami a na vrch dáme bohatú vrstvu pripravenej drobenky.
Pečieme vo vyhriatej rúre zhruba 45-50 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nebude čisté.
Pred krájaním vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť aspoň 45 minút. Zaručujem Vám, že keď tento koláč vyskúšate zamilujete si ho tak, ako ja.
Dobrú chuť Vaša Nela.