makovec
By NELKAFOOD
Keď som sa púšťala do prípravy tohto receptu moja predstava bola jasná. Makový chlebík. Taký ten sladký, jemný a nadýchaný. No nakoniec z toho vyšiel brutálne dobrý makovník, ktorý sa v našej domácnosti sprášil za poobedie.
“ Deti sa ním džgali ako keby nikdy makový koláč nejedli, a po príchode muža z práce len tak záhadne mizol.“
A keďže som si z neho chcela dopriať aj ja,vybrala som sa na tréning aby som mohla aj mojim zubom dopriať makové opojenie. Až keď som sa doňho zahryzla pochopila som, prečo sa takou rýchlosťou strácal. Je totižto tak prudko jedlý, že ani toho najväčšieho odporcu sladkého by nenechal chladným.
Prísady:
Rozkvas:
- 70g hladkej pšeničnej múky t650
- 70g vody
- 1 polievková lyžica Lievito madre alebo ražného kvásku
Cesto:
- rozkvas
- 60g mlieka
- 40g cukru
- štipka soli
- 1 vajce
- 180g hladkej pšeničnej múky t650
- 40g masla
Plnka:
- 150g mletého maku
- 150 ml mlieka
- 160g slivkového lekváru
- podľa chuti cukor
- kôra z jedného citrónu
Na dokončenie:
- 1 vajíčko
Postup:
Večer pred pečením si pripravím rozkvas. A to tak, že zmiešam všetky potrebné prísady a v prikrytej miske nechám pri izbovej teplote pracovať 9-12 hodín. Keď mám rozkvas hotový pridám všetky ostatné prísady okrem masla a vypracujem jemné trošku redšie cesto. V prikrytej miske nechám stáť približne 30 minút. Následne zapracujem maslo. Cesto bude stále lepivejšie, ale presne také ho chceme. Cesto necháme prikryté v miske odpočívať približne 2 hodiny. Medzitým si pripravím plnku a to tak, že v mlieku uvarím mak spolu s citrónovou kôrou a cukrom. Ten pridávam podľa toho ako sladký mám lekvár. Takže opatrne s ním. Následne do celej zmesi pridám lekvár, premiešam a odstavím. Nechám vychladnúť. Cesto si vyberiem na pomúčenú dosku a rukami jemne rozprestriem. Natriem vychladnutou plnkou, zrolujem a premiestnim do vymastenej formy na toustový chlieb. Prikryjem a nechám pri izbovej teplote nakvasiť približne 3 hodiny. Rúru si predhrejem na 230 stupňov. Makovník po nakvasení viditeľne zväčšil svoj objem. Potriem ho rozšľahaným vajíčkom a dám do predhriatej rúry. Pečiem 5 minút na 230 stupňov a následne teplotu stiahnem na 170 stupňov a rúru od prebytočnej teploty odvetrám. Dopečiem približne 20 minút. Po upečení makovník vyberiem z formy a nechám na mriežke vychladnúť. Makovník je prudko návykový, keďže je jemnučký ako pavučina. Dobrú chuť vaša Nela.
Dobrý deň Nelka, chcem sa opýtať, ako dlho sa varí mak? Ešte som sa s tým nestretla. Vždy som pridávala „surový“. Ďakujem za odpoveď. 🙂
Nechala som to iba celé spojiť približne 3-4 minúty.
Dakujem Nelka, je to vynikajúci recept. Mñaaaaaaam, prudko jediteľny ???????
dakujem za recept Nelka, je bombový vééééľmi jedlý
Teším sa 🙂
Dobrý večer Nelka. Prosim….maslo do cesta ide v akej forme ? Povolené z chladničky, alebo úplne rozpustené v mikrovlnke ? Ďakujem pekne
Dobrý večer povolené z chladničky.
Dobrý deň Nelka, neviem čím to je , ale po upečeni mam všetko akoby mokré a tažké….s cestom sa mi veľmi dobre pracuje, je krásne a vlačne aj nakysne. V rúre treba použiť vrchny/ spodný ohrev či ventilátor? A po piatich minútach aj odvetrat, či len stiahnuť teplotu?
Ja pečiem na ventilátore. A nechcem ťa strašiť ale toto mi robila rúra keď odchádzala na večnosť.
Dobrý deň,
Chcela by som sa spýtať, aká veľká je zhruba forma. Myslím na rozmery šírka a dĺžka. Žiadnu podobnú formu ešte nemám, tak aby som sa pri kupovaní vedela orientovať. Ďakujem.
Tato je z Ikea. Má 25×12 cm
Dobrý deň, Nelka,
prosím Vás, dá sa bez problémov nahradiť hladká múka T650 za hladkú 00 špeciál, resp. za hladkú špaldovú? Chcela by som dnes skúsiť Váš makovec a T650 u nás v obchode nemali a práve dnes som ju minula na Váš chlebík s vysokou hydratáciou (mimochodom je vynikajúci :))
Ďakujem za odpoveď.
Dobrý deň áno dá sa to len treba ubrať tekutinu.
Este som mala mak v mraznicke a ked som hladala co upeciem, nalsa som tento recept. Najlepsi vyber hned po chlebiku s vysokou hydratáciou! Uz som ho piekla 3x a iny ani asi nebudem piecť. Tento makovec bude tiez jeden z kolacov ktory sa u nas bude piect pravidelne <3.
Teším sa veľmi moc.
Dobry den,
chcela by som upiect Vas makovec a nemam doma psenicnu hladku muku, len chlebovu. Mam doma hladku spaldovu. Kolko vody treba ubrat? Alebo, co mi este pripadne odporucite zmenit? Dakujem 🙂
Kludne môžete cesto robiť aj z chlebovej múky. A pri použití špaldovej múky treba ubrať cca 10% tekutiny.
Makovec byl naprosto bozi??diky Vasim video receptum,kdy popisujete jak ma testo vypadat se mi i dari.Chleba pecu jen ten Vas.Diky?
Teším sa. ĎAKUEJEM
Odporúčam tento recept. Makovec je nádychany, jemný ako od babičky ? dopadol úžasne na prvý raz
Voní až sem a už vím, co udělám na neděli ke kávě. Děkuji za recept a tolik nádherné inspirace.
Vše dobré přejímá vyprosuji.
Bohunka