Makovec

makovec

nelkafood

By NELKAFOOD

   Keď som sa púšťala do prípravy tohto receptu moja predstava bola jasná. Makový chlebík. Taký ten sladký, jemný a nadýchaný. No nakoniec z toho vyšiel brutálne dobrý makovník, ktorý sa v našej domácnosti sprášil za poobedie.

” Deti sa ním džgali ako keby nikdy makový koláč nejedli, a po príchode muža z práce len tak záhadne mizol.”

A keďže som si z neho chcela dopriať aj ja,vybrala som sa na tréning aby som mohla aj mojim zubom dopriať makové opojenie. Až keď som sa doňho zahryzla pochopila som, prečo sa takou rýchlosťou strácal. Je totižto tak prudko jedlý, že ani toho najväčšieho odporcu sladkého by nenechal chladným.

 

Prísady:

Rozkvas:

  • 70g hladkej pšeničnej múky t650

  • 70g vody

  • 1 polievková lyžica Lievito madre alebo ražného kvásku

 

Cesto:

  • rozkvas

  • 60g mlieka

  • 40g cukru

  • štipka soli

  • 1 vajce

  • 180g hladkej pšeničnej múky t650

  • 40g masla

 

Plnka:

  • 150g mletého maku

  • 150 ml mlieka

  • 160g slivkového lekváru

  • podľa chuti cukor

  • kôra z jedného citrónu

 

Na dokončenie:

  • 1 vajíčko

 

Postup:

   Večer pred pečením si pripravím rozkvas. A to tak, že zmiešam všetky potrebné prísady a v prikrytej miske nechám pri izbovej teplote pracovať  9-12 hodín. Keď mám rozkvas hotový pridám všetky ostatné prísady okrem masla a vypracujem jemné trošku redšie cesto. V prikrytej miske nechám stáť približne 30 minút. Následne zapracujem maslo. Cesto bude stále lepivejšie, ale presne také ho chceme. Cesto necháme prikryté v miske odpočívať približne 2 hodiny. Medzitým si pripravím plnku a to tak, že v mlieku uvarím mak spolu s citrónovou kôrou a cukrom. Ten pridávam podľa toho ako sladký mám lekvár. Takže opatrne s ním. Následne do celej zmesi pridám lekvár, premiešam a odstavím. Nechám vychladnúť. Cesto si vyberiem na pomúčenú dosku a rukami jemne rozprestriem. Natriem vychladnutou plnkou, zrolujem a premiestnim do vymastenej formy na toustový chlieb. Prikryjem a nechám pri izbovej teplote nakvasiť približne 3 hodiny. Rúru si predhrejem na 230 stupňov. Makovník po nakvasení viditeľne zväčšil svoj objem. Potriem ho rozšľahaným vajíčkom a dám do predhriatej rúry. Pečiem 5 minút na 230 stupňov a následne teplotu stiahnem na 170 stupňov a rúru od prebytočnej teploty odvetrám. Dopečiem približne 20 minút. Po upečení makovník vyberiem z formy a nechám na mriežke vychladnúť. Makovník je prudko návykový, keďže je jemnučký ako pavučina. Dobrú chuť vaša Nela. 



15 thoughts on “Makovec”

  • Dobrý deň Nelka, chcem sa opýtať, ako dlho sa varí mak? Ešte som sa s tým nestretla. Vždy som pridávala “surový”. Ďakujem za odpoveď. 🙂

  • Dobrý večer Nelka. Prosim….maslo do cesta ide v akej forme ? Povolené z chladničky, alebo úplne rozpustené v mikrovlnke ? Ďakujem pekne

  • Dobrý deň Nelka, neviem čím to je , ale po upečeni mam všetko akoby mokré a tažké….s cestom sa mi veľmi dobre pracuje, je krásne a vlačne aj nakysne. V rúre treba použiť vrchny/ spodný ohrev či ventilátor? A po piatich minútach aj odvetrat, či len stiahnuť teplotu?

  • Dobrý deň,

    Chcela by som sa spýtať, aká veľká je zhruba forma. Myslím na rozmery šírka a dĺžka. Žiadnu podobnú formu ešte nemám, tak aby som sa pri kupovaní vedela orientovať. Ďakujem.

  • Dobrý deň, Nelka,

    prosím Vás, dá sa bez problémov nahradiť hladká múka T650 za hladkú 00 špeciál, resp. za hladkú špaldovú? Chcela by som dnes skúsiť Váš makovec a T650 u nás v obchode nemali a práve dnes som ju minula na Váš chlebík s vysokou hydratáciou (mimochodom je vynikajúci :))

    Ďakujem za odpoveď.

  • Este som mala mak v mraznicke a ked som hladala co upeciem, nalsa som tento recept. Najlepsi vyber hned po chlebiku s vysokou hydratáciou! Uz som ho piekla 3x a iny ani asi nebudem piecť. Tento makovec bude tiez jeden z kolacov ktory sa u nas bude piect pravidelne <3.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *