Olivové tyčinky z kvásku so skvelým trikom na dlhú čerstvosť

Olivové tyčinky z kvásku

Chlebové tyčinky s olivami

nelkafood

By NELKAFOOD

   Poslednú dobu pripravujem pečivo s použitím Tang zhong.

“Teraz sa isto mnohí z vás pýtajú čo to je? “

   A podľa toho čo som sa dočítala je to japonská metóda prípravy pečiva, ktorá je z hladkej múky a vody. Zahrieva sa na 65 stupňov celzia pričom dochádza k želatínovaniu škrobu v múke a vzniká gélovitá kaša. Po vychladnutí na izbovú teplotu sa pridáva do cesta. Táto kaša v ceste viaže viac vody. Výsledný produkt je vďaka tomu vláčny, nadýchaný a vydrží dlhšie čerstvý.

Prísady:

Rozkvas:

  • 100g ražnej chlebovej múky

  • 100g vody

  • 1 polievková lyžička ražného kvásku

Cesto:

  • rozkvas

  • 300g pšeničnej chlebovej múky

  • 150g vody

  • 10g soli

  • 100g zelených olív

  • tang zhong (100g vody + 20g hladkej pšeničnej múky)

Postup:

   Večer pred pečením si pripravím rozkvas a to tak, že v miske zmiešam ražnú múku s vodou a kváskom. Pri izbovej teplote nechám kvasiť približne 9-12 hodín. Zo 100g vody a 20g múky si uvarím tang zhong, ktorý je potrebné nechať vychladnúť na izbovú teplotu. V menšom hrnčeku si metličkou zmiešam vodu s múkou. Na miernom ohni nechám zmes ohrievať a pomaličky hustnúť. Pozor zmes sa nesmie variť! Preto musíme pri zmesi stáť a stále ju miešať. Akonáhle začne hustnúť sem tam dáme mimo oheň a po pár sekundách vrátime pritom stále miešame. Keď je tang zhong hotový, premiestnim ho do hlbokého taniera a prikryjem fóliou tak, že tesne na vrch fóliu pritlačím, aby sa na povrchu nevytvorila škrupina.

   Keď je rozkvas pripravený primiešam k nemu múku a vodu. Premiešam a zakrytej miske nechám stáť približne 30 minút, aby sa uvoľnil lepok. Následne primiešam soľ, a vychladnutý tang zhong. Vypracujem jemné cesto, ktoré sa bude odliepať od stien misky. Cesto však bude o niečo lepivejšie. Pridám na polovicu prekrojené zelené olivy a premiešam. V prikrytej miske nechám kvasiť približne 2 hodiny. Počas tejto doby cesto aspoň raz preložím. Nakvasené cesto si vyberiem na pomúčenú dosku a cesto si vytvarujem do obdĺžnika. Tu dávam pozor, pretože cesto už nemiesim ani nijako neprekladám iba si ho vytvarujem do tvaru obdĺžnika aby som z neho vedela nakrájať tyčinky. Každú jednu tyčinku obalím v múke a premiestnim na plech vystlaný papierom na pečenie. Z uvedeného množstva mi vyšlo 8 tyčiniek. Prikryjem fóliou a nechám pri izbovej teplote nakvasiť približne 2 hodiny. Rúru si predhrejem na 250 stupňov a tyčinky budem piecť so záparou. Nakvasené tyčinky vložím do rozohriatej rúry a pečiem 5 minút. Následne teplotu stiahnem na 190 a tyčinky dopečiem. V mojej rúre to trvalo cca 15 minút. Ak raz tieto olivové dobroty vyskúšate, budete ich chcieť robiť stále. Verte mi a urobte si k ním dobrú šošovicovú či fazuľovú polievku a vaša rodina Vás bude milovať. Ak máte akúkoľvek otázku neváhajte ju napísať do komentáru. Dobrú chuť Vaša Nela

8 komentárov
  • Ja som ich skúšala robiť už tretikrát ale stále je to cesto veľmi riedke aj keď tam dam presne podľa návodu suroviny. Robievam hydratované cesto ale toto sa mi rozlieva, neviem čo robím zle, vy ich máte také krásne a určite aj chutné.

    • Dobrý deň, toto môže byť spôsobené tým, že máte vlhkejšiu múku. To ovplyvňuje spôsob skladovania. No upozorňujem, že toto cesto nie je tuhe cesto, ale redšie. Pokiaľ sa Vám s cestom zle pracuje radšej pridávajte tekutinu postupne pri miesení.

  • Právě jsem dopekla a jsou výborné. Těsto jsem měla řidší, ale když se dobře posype deska moukou a použije stěrka, kterou jsem i těsto rozdělila, tak to jde v pohodě.

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku.

SPÄŤ NAHOR