Olivové tyčinky z kvásku so skvelým trikom na dlhú čerstvosť

Chlebové tyčinky s olivami

nelkafood

By NELKAFOOD

   Poslednú dobu pripravujem pečivo s použitím Tang zhong.

“Teraz sa isto mnohí z vás pýtajú čo to je? “

   A podľa toho čo som sa dočítala je to japonská metóda prípravy pečiva, ktorá je z hladkej múky a vody. Zahrieva sa na 65 stupňov celzia pričom dochádza k želatínovaniu škrobu v múke a vzniká gélovitá kaša. Po vychladnutí na izbovú teplotu sa pridáva do cesta. Táto kaša v ceste viaže viac vody. Výsledný produkt je vďaka tomu vláčny, nadýchaný a vydrží dlhšie čerstvý.

Prísady:

Rozkvas:

  • 100g ražnej chlebovej múky

  • 100g vody

  • 1 polievková lyžička ražného kvásku

Cesto:

  • rozkvas

  • 300g pšeničnej chlebovej múky

  • 150g vody

  • 10g soli

  • 100g zelených olív

  • tang zhong (100g vody + 20g hladkej pšeničnej múky)

Postup:

   Večer pred pečením si pripravím rozkvas a to tak, že v miske zmiešam ražnú múku s vodou a kváskom. Pri izbovej teplote nechám kvasiť približne 9-12 hodín. Zo 100g vody a 20g múky si uvarím tang zhong, ktorý je potrebné nechať vychladnúť na izbovú teplotu. V menšom hrnčeku si metličkou zmiešam vodu s múkou. Na miernom ohni nechám zmes ohrievať a pomaličky hustnúť. Pozor zmes sa nesmie variť! Preto musíme pri zmesi stáť a stále ju miešať. Akonáhle začne hustnúť sem tam dáme mimo oheň a po pár sekundách vrátime pritom stále miešame. Keď je tang zhong hotový, premiestnim ho do hlbokého taniera a prikryjem fóliou tak, že tesne na vrch fóliu pritlačím, aby sa na povrchu nevytvorila škrupina.

   Keď je rozkvas pripravený primiešam k nemu múku a vodu. Premiešam a zakrytej miske nechám stáť približne 30 minút, aby sa uvoľnil lepok. Následne primiešam soľ, a vychladnutý tang zhong. Vypracujem jemné cesto, ktoré sa bude odliepať od stien misky. Cesto však bude o niečo lepivejšie. Pridám na polovicu prekrojené zelené olivy a premiešam. V prikrytej miske nechám kvasiť približne 2 hodiny. Počas tejto doby cesto aspoň raz preložím. Nakvasené cesto si vyberiem na pomúčenú dosku a cesto si vytvarujem do obdĺžnika. Tu dávam pozor, pretože cesto už nemiesim ani nijako neprekladám iba si ho vytvarujem do tvaru obdĺžnika aby som z neho vedela nakrájať tyčinky. Každú jednu tyčinku obalím v múke a premiestnim na plech vystlaný papierom na pečenie. Z uvedeného množstva mi vyšlo 8 tyčiniek. Prikryjem fóliou a nechám pri izbovej teplote nakvasiť približne 2 hodiny. Rúru si predhrejem na 250 stupňov a tyčinky budem piecť so záparou. Nakvasené tyčinky vložím do rozohriatej rúry a pečiem 5 minút. Následne teplotu stiahnem na 190 a tyčinky dopečiem. V mojej rúre to trvalo cca 15 minút. Ak raz tieto olivové dobroty vyskúšate, budete ich chcieť robiť stále. Verte mi a urobte si k ním dobrú šošovicovú či fazuľovú polievku a vaša rodina Vás bude milovať. Ak máte akúkoľvek otázku neváhajte ju napísať do komentáru. Dobrú chuť Vaša Nela



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *