Jablkové maffiny s drobenkou

Jablkové mafiny s drobenkou

Domáce buchty

nelkafood

By NELKAFOOD

   Jesenné počasie nabralo na môj vkus až príliš rýchly spád. A tak som potrebovala moju kuchyňu prevoňať vôňou jabĺk a škorice. Tieto mafiny naplnili moje očakávania a vnútro ostalo vláčne vďaka tang zhongu. Ak náhodou neviete o čo ide v tomto recepte je to podrobnejšie rozpísané. Teraz si však už nalejem šálku dobrého čaju a usadím sa spolu s mafinou k dobrej knihe.

„Vy sa pustite do čítania receptu, aby ste si mohli pripraviť túto dobrotu tiež.“

Prísady:

Rozkvas:

  • 80g polohrubej pšeničnej múky

  • 50g vody

  • 1 polievková lyžica lievito madre

Tang zhong :

  • 100g vody

  • 20g hladkej pšeničnej múky

Cesto:

  • rozkvas
  • tang zhong

  • 230 g hladkej pšeničnej múky

  • 40g cukru

  • 80g mlieka

  • ½ vajíčka( celé vajce si rozšľahám a do cesta pridám iba polovicu)

  • 25g masla

  • štipka soli

Na dokončenie:

  • 1 veľké jablko

  • 2 polievkové lyžice hnedého cukru

  • 50g hrozienok namočených v rume

  • trošku vody

  • 1 kávovú lyžičku mletej škorice

  • drobenka ( maslo, hnedý cukor, múku tu nechám gramáž na každom pretože každý má rad inú drobenku a tak si ju pripravte podľa svojej chuti)

 

Postup:

   Večer pred pečením si pripravím rozkvas a to tak, že vo vode rozmiešam kvások a následne pridám múku. V prikrytej miske nechám kvasiť 9-12 hodín. Zo 100g vody a 20g múky si uvarím tang zhong, ktorý je potrebné nechať vychladnúť na izbovú teplotu. V menšom hrnčeku si metličkou zmiešam vodu s múkou. Na miernom ohni nechám zmes ohrievať a pomaličky hustnúť. Pozor zmes sa nesmie variť! Preto musíme pri zmesi stáť a stále ju miešať. Akonáhle začne hustnúť sem tam dáme mimo oheň a po pár sekundách vrátime pritom stále miešame. Keď je tang zhong hotový premiestnim ho do hlbokého taniera, prikryjem fóliou a to tak, že tesne na vrch fóliou pritlačím, aby sa na povrchu nevytvorila škrupina. Keď už je vychladnutý pridám ho spolu s ostatnými prísadami do rozkvasu a vypracujem jemne cesto. Cesto bude trošku lepivé, ale tak to ma byť. Teraz cesto nechám pri izbovej teplote v prikrytej miske kvasiť cca 1 hodinu. Medzitým na panvici opečiem nadrobno nakrájané jabĺčko s trochou vody, ktoré posypem hnedým cukrom, ten vytvorí karamel. Pridám škoricu a na záver hrozienka. Zmes nechám vychladnúť a následne ju zapracujem do cesta, ktoré nechám opäť kvasiť približne 1 hodinu. Následne si mafinový plech vysteliem papierovými košíkmi a cesto doň porozdeľujem a bohato posypem drobenkou. Z uvedeného množstva mi vyšlo 7 veľkých maffinov. Nechám kvasiť približne 1 až 2 hodiny. Pečiem vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 25-30 minút. Dobrú chuť Vaša Nela.

2 komentáre
  • Dobrý večer, chcel by som sa spýtať či môžem tych 80 g mlieka vymeniť za dajme tomu alpro mandlovy napoj. Takisto maslo by sa dalo masťou nahradiť ?

    Mimochodom kvaskove rožky su výborné. Ďakujem.

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by creawise.digital

SPÄŤ NAHOR