Ovocný koláč s makom

Ovocný koláč s makom

Ovocný koláč s makom

nelkafood

By Nelkafood

       Kto si dá kúsok z môjho višnového koláča???Je bohato posypaný makom a cesto je samozrejme kváskové (ako inak, že??).

       Tento koláč sa mi spája s detstvom. Prvé čo mi pri ňom napadne sú letá, ktoré sme strávili na chalupe a prosíkali mamu, aby nám urobila koláč. A ona mala vždy iba jednu požiadavku. A to, aby sme potom umyli plech. Ale prečo sme ho mali umyť?? Pretože to bola taká ozajstná chalupa, ktorá mala studňu na vodu s pumpou a to sa rovná pumpovať „ľadovú vodu“. Dnes mi to už príde smiešne, ale keď sme mali 10 rokov tak sme to brali ako trest. No, čo nespravíš pre úžasný koláč???

“Pri tvorbe toho receptu som sa vrátila na miesto činu a teda na chalupu. “

        Ta je už teraz vo forme domu, kde sú všetky vymoženosti, ktoré k dnešnej dobe patria. A tak som mamin klasický recept pripravila v podobe kváskového. A teda, že sa vydaril poďte si spolu so mnou na ňom pochutnať.

 

Prísady:

 

Na štartér:

 

  • 100g špaldovej hladkej múky
  • 100g vody
  • 40g cukru
  • 1 polievkovú lyžicu materského kvásku

 

Na cesto:

 

  • 200g špaldovej hladkej múky
  • 100g cukru
  • 100ml vody
  • 100ml mlieka
  • Štipka soli
  • 0,5 kg sezónneho ovocia
  • 100g maku + 30g cukru
  • olej

 

Postup:

 

Večer predtým ako chcem piecť, si pripravím rozkvas. A to tak že v miske zmiešam múku, vodu, cukor a kvások. Prikryjem a nechám pri izbovej teplote 9 až 12 hodín. Na druhý deň si vymiešam zo štartéra, muky, cukru, vody, mlieka a soli vláčne cesto, ktoré nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 3 hodiny. Pripravený plech vymastím olejom a prstami cesto roztlačím. Nechám pri izbovej teplote prikryté cesto kvasiť približne hodinu. Na cesto navrstvím očistené a nakrájané ovocie, posypem makom zmiešaným s cukrom a pokvapkám olejom. Pečiem vo vyhriatej rúre na 250 ⁰C 10 minút. Následne teplotu stiahnem na 190 ⁰C a pečiem ďalších 15 až 20 minút. Čo myslíte podaril sa mi??  Ak si myslíte, že áno zdieľajte ho so svojimi priateľmi, aby si mohli na ňom pochutnať aj oni. Poprípade sa podeľte so mnou ako sa podaril Vám. Dobrú chuť.

Zobraziť komentáre (0)

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku.

SPÄŤ NAHOR