Podplamenník z kvásku

Podplamenník z kvásku

Podplamenník

nelkafood

By NELKAFOOD

   Či už sú to hody, trhy alebo jarmoky nikdy sa na nich nezaobídem bez podplamenníka. Ak ste na tom rovnako ako ja tak určite vyskúšajte tento recept. Je z kvásku a jeho príprava je celkom jednoduchá.

„Je to druh chlebového posúchu, ktorý je ochutený zvyčajne bryndzou, slaninou a bohato posypaný cibuľou.“

Prísady:

Rozkvas:

  • 150g hladkej múky
  • 100g vody
  • 1 polievková lyžica kvásku

Cesto:

  • 50g vlažného mlieka
  • 350g hladkej múky
  • 1 kávová lyžička soli
  • 1 vajce
  • 3 polievkové lyžice oleja
  • 2 väčšie v šupke varené zemiaky

Na dokončenie:

  • kačacia alebo bravčová masť
  • 300g kyslá smotana
  • 250g bryndza
  • 2 vajcia
  • 200g slanina
  • 1 červená cibuľa
  • soľ, mleté čierne korenie, sušená koreňová zelenina
  • kôpor

 

Postup:

   Večer pred pečením si pripravím rozkvas. Uvedené prísady zmiešam v miske, tu prikryjem a nechám pri izbovej teplote kvasiť cca 9-12 hodín. Ráno k rozkvasu pridám ostatné suroviny na cesto spolu s nastrúhanými vychladenými zemiakmi. Cesto nechám pri izbovej teplote kvasiť 2-3 hodiny (záleží aká je v izbe teplota, ale aj na sile kvásku). V tomto čase cesto aspoň raz preložím. Ak už je cesto viditeľne nakvasené plech na pečenie si vymastím masťou a cesto mastnými rukami roztlačím na plech. Prikryjem fóliou a nechám finálne nakvasiť mne to trvalo približne 1 hodinu. Zo smotany, bryndze, vajec a korenín vymiešam plnku a rozotriem  na vrch podplamenníku. Cibuľu si nakrájam na plátky a slaninu na prúžky. Vrch podplamenníku bohato obložím slaninou, syrom a posypem kôprom. Pečiem vo vyhriatej rúre na 220 stupňov kým okraje nebudú upečené dozlata trvá to približne 20 minút. Po upečení hneď podávam. Podplamenník je jemný, nadýchaný a plný bubliniek. Ak ho raz ochutnáte budete ho chcieť zakaždým, keď zacítite jeho prenikavú vôňu. Odvážite sa pripraviť si ho doma? Podeľte sa o to so mnou, ako sa vám podaril a hlavne ako chutil. A ak Vám nestačí  recept tu nájdete video.  

Recept pochádza z dávneho droždového receptu. 

 

Prísady:

Rozkvas:

150g hladkej múky

100g vody

1 polievková lyžica kvásku

Cesto:

50g vlažného mlieka

350g hladkej múky

1 kávová lyžička soli

1 vajce

3 polievkové lyžice oleja

2 väčšie v šupke varené zemiaky

Na dokončenie:

Kačacia alebo bravčová masť

300g kyslá smotana

250g bryndza

2 vajcia

200g slanina

1 červená cibuľa

Soľ, mleté čierne korenie, sušená koreňová zelenina

Kôpor

Postup:

Večer pred pečením si pripravím rozkvas. Uvedené prísady zmiešam v miske, tu prikryjem a nechám pri izbovej teplote kvasiť cca 9-12 hodín. Ráno k rozkvasu pridám ostatné suroviny na cesto spolu s nastrúhanými vychladnutými zemiakmi. Cesto nechám pri izbovej teplote kvasiť 2-3 hodiny (záleží aká je v izbe teplota, ale aj na sile kvásku). V tomto čase cesto aspoň raz preložím. Ak už je cesto viditeľne nakvasené plech na pečenie si vymastím masťou a cesto mastnými rukami roztlačím na plech. Prikryjem fóliou a nechám finálne nakvasiť mne to trvalo približne 1 hodinu. Zo smotany, bryndze, vajec a korenín vymiešam plnku a rozotriem  na vrch podplamenníku. Cibuľu si nakrájam na plátky a slaninu na prúžky. Vrch podplamenníku bohato obložím slaninou, syrom a posypem kôprom. Pečiem vo vyhriatej rúre na 220 stupňov kým okraje nebudú upečené dozlata trvá to približne 20 minút. Po upečení hneď podávam. Podplamenník je jemný, nadýchaný a plný bubliniek. Ak ho raz ochutnáte budete ho chcieť zakaždým, keď zacítite jeho prenikavú vôňu. Odvážite sa pripraviť si ho domá? Ak áno podeľte sa o to so mnou do komentáru.

 Bez virů. www.avast.com
10 komentárov
  • Vyskúšala som Váš recept. Vydaril sa podľa mňa perfektne. Je veľmi dobrý.
    Určite ho ešte budem piecť len nepoužijem bryndzu. Inak bryndzu máme veľmi radi ale v tomto prípade sa decká tvárili, že nemusela byť.
    U nás sa pečú slané a sladké osúchy s droždím. Sú výborné ale, keď sa jedia čerstvé , keď sú najlepšie, tak ako kysnuté cesto majú tendenciu nadúvať.
    Myslím, že oproti nim je tento kváskový podplamenník oveľa ľahšie stráviteľnejší a rovnako dobrý. Piekla som ho na plechu ale rozmýšľam, že ho skúsim
    upiecť na rozpálenom pizza kameni ako menšie placky.

  • Nelka Ďakujem že si založila svoj blog, Vďaka tvojim videam a receptom som začala s kváskovaním aj aj , piekla som už vic x podplamenník vianočku aj chlieb sledujem tvoj fb a učím sa a aj ked boli nejaké nepodarky tak ma to neodradilo ale ma to poháňa vpred stále to robiť lepšie.Dnes po dlhšej pauze som opät zamiesila na chlieb podľa tvojho receptu a aj podlpamenník . Už sa teším ked sa mi to upečie.
    Prajem ti veľa energie a nápadov aby sme mohli spolu s tebou nadalej vypekať fajnotky .

  • Dobrý deň, podplamenik urobený, a cakom praxi aj zjedeny. Výborný recept, ďakujem?. Rada by som pridala aj foto, len neviem ako …

  • Dobry den, podplamennik som uz robila chutil super a zjedol sa hned…ale teraz zvazujem ako s casom a chcem sa opytat ci by som mohla dat cesto kvasit do chladnicky (?) . Bude to fungovat rovnako ako d chlebom?

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by Creawise.DIGITAL

SPÄŤ NAHOR