Zabudnite na kupované: In sú PRACLÍKY z kvásku

Praclíky z kvásku

Praclíky

nelkafood

By NELKAFOOD

   Nikdy by som neverila tomu, že raz budem doma piecť praclíky. Vždy mi to prišlo nesmierne komplikované. No čím ďalej tým viac si uvedomujem, že pečenie je moja závislosť a tak sa púšťam aj do nových míľnikov, ktoré som si vytýčila pritom, ako som si spísala všetky recepty, ktoré by som v knihe chcela mať.

„A ak to pôjde takto ďalej tak sa knihy nikdy nedočkám, pretože sa s vami chcem vždy podeliť o recept, ktorý sa mi aktuálne podarí.“

   (Keď ja to nevydržím nepodeliť sa s Vami.) Ja s radosťou potom sledujem vaše výtvory, ktoré mi posielate. A to je moja najväčšia odmena akú môžem dostať. No čo už, človek predsa nemôže mať všetko no nie?

 

Prísady:

Rozkvas:

  • 100g hladkej pšeničnej múky

  • 100g vody

  • 2-3 polievkové lyžice kvásku Lievito Madre

Cesto:

  • rozkvas

  • 500g hladkej pšeničnej múky OO

  • 205-210g mlieka

  • 2 polievkové lyžice oleja

  • 1 kávová lyžička cukru

  • 2 kávové lyžičky soli

Na dokončenie:

  • 3 polievkové lyžice jedlej sódy

  • 1,5l vriacej vody

  • 1 vajce

  • hrubozrnná soľ

 

Postup:

   Večer pred pečením si pripravím rozkvas. Vo vode si najskôr rozmiešam kvások Lievito Madre a následne pridám múku. V uzatvorenej miske nechám pri izbovej tepote stáť približne 9 – 12 hodín. Po uplynutí tejto doby je rozkvas úplne prebublaný a riedky. K rozkvasu pridám všetky ostatné prísady potrebné na cesto a vymiesim jemné a hladké cesto, ktoré nechám v uzavretej miske kvasiť približne 2 hodiny. Následne si cesto rozdelím na rovnaké časti (po cce 70-80g) z ktorých si vytvarujem valčeky. Tie prikryjem fóliou a nechám stáť 20 minút. Následne tvarujem praclíky a to tak, že jednotlivé valčeky pomocou rúk rozvaľkám pričom stred musí zostať hrubší ako budú konce prameňa. Vytvarujem praclíky, ktoré nechám prikryté fóliou na papieri na pečenie kvasiť pri izbovej teplote približne 3-4 hodiny. Nakvasené praclíky premiestnim do mrazničky, kde ich nechám zatuhnúť aby sa mi s nimi lepšie manipulovalo (v mrazničke im stačilo cca 15 minút ). Rúru si predhrejem na 230 stupňov. Medzitým v hrnci nechám zovrieť vodu, do ktorej pridám jedlú sódu. Keď prevrie teplotu stíšim a nechám len jemne ohrievať. Zatuhnuté praclíky po jednom vkladám do vody na pár sekúnd. Vyberiem premiestnim na plech potriem vajíčkom a posypem hrubozrnnou soľou. Pečiem vo vyhriatej rúre približne 13 minút.  Pri pečení treba sledovať, aby praclíky nezhoreli veď predsa každému pečie rúra úplne inak no nie? Tak čo, kto bude prvý a pochváli sa mi svojim výtvorom? Nezabudnite mi napísať svoje postrehy v komente. Vaša Nela.

18 komentárov

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by creawise.digital

SPÄŤ NAHOR