Ríbezľová bublanina
By NELKAFOOD
Koláčik ku káve na víkend? Silvia mi priniesla čerstvé ríbezle a bolo rozhodnuté. Budeme mať poctivú bublaninu, tak ako si ju mnohí pamätáte z detstva. Ja mám tento recept od svokry a mám ho veľmi rada, pretože sa dá pripraviť kedykoľvek počas roka z čerstvého prípadne zaváraného ovocia. Ovocie môže použiť každý podľa svojej chuti.
„A prečo sa tento koláčik volá práve bublanina?“
Vraj práve preto, že pri pečení cesto buble až na svoj povrch.
Prísady:
- 300 g práškového cukru
- 6 vajec
- 1 dcl oleja
- 1 dcl prevarená voda
- 300 g polohrubá múka
- 7 g prášku do pečiva
- 400 g ríbezlí (alebo akékoľvek sezónne ovocie)
POSTUP:
Vajíčka rozdelím a z bielkov vyšľahám tuhý sneh. Žĺtka s cukrom vymiešam do peny a postupne pridávam olej a vodu. Potom postupne primiešavam múku zmiešanú s práškom do pečiva. Na záver jemne vmiešam sneh z bielkov a cesto vylejem na maslom vymastený a múkou vysypaný hlboký plech. Na vrch cesta uložím očistené ríbezle a pečiem vo vyhriatej rúre na 180 ⁰C cca 35 minút. Pred podávaním posypem práškovým cukrom. Dobrú chuť.