Škoricové cereálie
By NELKAFOOD
Nie som nadšencom „cereálií‟ nikdy som im nejako neholdovala, ale keď som na sociálnej sieti videla fotku s touto dobrotou vŕtalo mi to v hlave dovtedy, kým som ich doma nevyskúšala. A popravde nič lepšie som ani spraviť nemohla, taká je to dobrota. Veď posúdite sami, keď si ich doma pripravíte a vyskúšate.
„Nezabudnite ma pri príprave označiť, aby som sa mohla kochať vašimi výtvormi. Poďme do toho kváskovači.“
Prísady:
Rozkvas:
- 80 g celozrnná ražná múka
- 80 g vody
- 20 g kvásku
Cesto:
- rozkvas
- 295 g hladkej špaldovej múky
- 120 g masla
- 100 g vody
- 1 kávová lyžička škorice
- 20 g cukru
- štipka vanilky
- štipka morskej soli
Na obalenie:
- roztopené maslo
- cukor podľa chuti
- 1 polievková lyžica škorice
Postup:
Pred prípravou si urobíme rozkvas. V miske zmiešame ražnú celozrnnú muku, vodu a kvások. V zakrytej miske necháme kvasiť pri izbovej teplote do nakvasenia u mňa to trvalo cca 8 hodín. Záleží akú teplotu doma máte.
Do vykvaseného rozkvasu primiešame prísady na cesto. Studené maslo nakrájame na menšie kocky, aby sa nám ľahšie zapracovalo do cesta. Cesto pomocou mixéra vypracujeme do jemnej konzistencie, ktorá sa bude odliepať od misky. V zakrytej miske necháme pri izbovej teplote stáť cca 2-3 hodiny, následne cesto vložíme do chladničky (prípadne mrazničky) aby stuhlo. Ľahšie sa nám tak s cestom bude pracovať. Ja som ho dala na cca 30 minút do mrazničky. Medzitým si s cukru a škorice zmiešaním pripravím škoricový cukor a roztopím maslo.
Stuhnuté cesto si rozdelíme na 4 časti, a pomocou papiera na pečenie si jednotlivé časti rozvaľkáme na čo najtenšie to pôjde. Cesto následne potriem roztopeným máslom, a bohato posypem pripraveným škoricovým cukrom. Cukor jemne rukou pritlačíme, aby mi na ceste držal. Cesto si narežeme na menšie štvorčeky a porozkladáme na papieri na pečenie. Takto oddelené štvorčeky môžeme obaliť v škoricovom cukre aj odspodu.
Rúru si predhrejeme na 170 stupňov, a pečieme približne 10-16 minút. Záleží od výkonu vašej rúry. Ja som piekla na programe chlieb, ktorý má moja rúra a trvalo to cca 16 minút. Následne necháme „cini minnies‟ vychladiť a skladujeme v uzavretej nádobe, aby si udržali svoju chrumkavosť. To, ako dlho vydržia netuším, pretože u nás už na druhý deň ostalo iba malé množstvo. Dlhodobé skladovanie však neodporúčam.
Keby ste mali ešte akékoľvek nápady na to, čo by ste chceli upiecť sem s tým. Preto som predsa tu, aby som vám pomohla doma upiecť to, po čom túžite. Vaša Nela.
Co tak skúsiť tie obchodove lupacky s javorovym sirupom a pekanovymi orechami?…popripade donuty…ale fakt donuty nie tie siskoidne chutiace donuty?
Javorové taštičky budú v knihe a donat znie ako fajn nápad.
Ty kostičky už není třeba nechávat kynout?
Nie netreba. Toto je recept ktorý nemá vyslovene kvasiť.
Wooow, vyzerajú úžasne, určite skúsim niekedy?❤
🙂
Dobrý deň Nelka,
Chcem sa vás opýtať, či to vymiesené cesto ma pripomínať cesto na chlieb?
Pekný deň prajem
To záleží aký chlieb?
Nelka prosím dá sa nahradiť spaldova múka aj obyčajnou prosím?
Určite áno.
super top maškrta, určite si zopakujem – v jednoduchosti je krása a ja som nesmierne vďačná za tento váš objav …. krásny deň prajem
Ďakujem
Zaujimalo by má či by sa dala použiť aj iná múka ?
Čo myslíš pojmom iná múka?
Dobry den. Chcela by som sa spytat ze aky kvasok ste pouzili? LM alebo razny? 🙂 dakujem!!!
Dobrý deň toto je vec vkusu. Je jedno aký kvások to bude hlavne je aby bol silný a aktívny.
Sú perfektné, doma vyhlásili, že lepšie než originál?. Vraj musím robiť častejšie. Manžel sa nevedel odtrhnúť od plechu, vraj sú ako droga.
Tak toto je pre mňa obrovská pocta. ĎAKUJEM
Nelka, neplánuješ urobiť k tomuto receptíku video?
Ďakujem
Môžem to vyskúšať.
Mala si ‚bledy‘ instagram, tak co si pri tom nezostala? To ti pasovalo lepsie. Nemusis sa ‚opicit‘ po Marcakovej. Pekne blede fotky ma napr. lapetit.sk. Aj ona by ta nieco priucila a zostala by si verna svojmu stylu.
Ďakujem za tvoj názor. Popravde u Moniky som na kurze bola a dala mi ozaj veľa čo sa týka fotky. To, že som bola aj na inom kurze je pre mňa len prínos pretože mi to otvorilo úplne iný obzor. No a to či a čo sa komu páči záleží na ľuďoch. 100 ľudí 100 chutí.
NELI, patří vam obrovské diky za tento recept! Dělala jsem na velkou rodinnou dovolenku a jen se po nich zaprasilo. Hodně jsme si pochutnali, i ti, kteří nemusí moc skorici. Zítra se na ne chystám znovu, ale zkusim je jahodové. Zrodil se mi nápad do cukru primichat prášek z lyofilizovanych jahod. Tak snad dopadnou 🙂
Mějte se a ještě jednou díky:)
Dobrý deň, veľmi si vážim vaše slová a som rada, že vám chutilo.
dobrý den,
nemáte prosím recept na kváskové vafle?
Dobrý deň, jeden mam na instagrame a druhý bude v knihe.
Dobry den, chcela by som sa opytat ci mozem pouzit spaldovu celozrnu hladku muku. Dakujem
Dobrý deň, áno samozrejme môžete.
Ahoj ak by som chcela použiť LM, tak tiež tých 20 g? Nebude to malo? Ďakujem
Dala by som cca 40-50g
Dobrý deň, prosím aký cukor práškový alebo kryštálový?
Dobrý deň, Kryštálový cukor. Petronela
Dobrý večer.Cereálie sú fantastické ❤celej rodine chutia ďakujem za recept