Hrášková krémová polievka

Hrášková krémová polievka

nelkafood

By NELKAFOOD

     Kto má rád hrášok? Ruka hore! Keď som bola dieťa zbieral sa hrášok vo veľkom a potom sme všetci na dvore u mojej babky zasadli a tento hrášok lúpali. (Robila sa zásoba do mrazničky na zimu). Dnes už takto hrášok nepripravujeme, no popravde až teraz si uvedomujem a spätne vybavujem tie pocity a okamihy, ktoré sme zažívali práve pri tejto činnosti. A presne tie okamihy mi teraz v dospelosti chýbajú.  

“Verím, že pocity radosti a šťastia sa vrátia a doprajem si viac času s rodinou práve pri tejto polievke.”

Prísady:

  • 3 plátky slaniny

  • 1 polievková lyžica olivového oleja

  • 1 malá cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 300ng mrazeného hrášku

  • 1 zemiak

  • 1 kávová lyžička paprikovej pasty

  • 300-400 ml vývaru

  • 100 ml mlieka

  • 100 g tvrdého syra (použila som chedar)

  • pažítka

 

Postup:

 

   Na olivovom oleji opečieme na prúžky nakrájanú slaninu. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a nadrobno nakrájaný zemiak. Necháme opiecť a pridáme paprikovú pastu. S tou treba podľa chuti, keďže ja mám momentálne štipľavú, tak som použila trošku menej. Pridáme hrášok, podlejeme vývarom a pod pokrievkou varíme, až kým všetko zmäkne. Na záver pridáme mlieko, nastrúhaný syr a všetko spolu rozmixujme ponorným mixérom do hladkej krémovej konzistencie. Tu si môžeme upraviť podľa požadovanej chuti pridaním vývaru. Servírujeme a podávame spolu s pažítkou a dobrým domácim chlebíkom. Dobrú chuť Vaša Nela



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *