Španielska Ensaimada podomácky

Ensaimada

nelkafood

By NELKAFOOD

   Už dávno sa mi nestalo, že (keď som zverejnila obrázok u nás neznámeho jedla) by bol taký obrovský záujem o recept. Väčšinou u nás neznáme jedlo zostane bez povšimnutia a záujmu. Preto ma neskutočne teší, že vás toto jedlo zaujalo a verím, že si na ňom spolu pochutíme.  Ensaimada je typický mallorský sladký koláč okrúhleho tvaru. V španielsku sa tento koláč pripravuje už celé stáročia. Ensaimadu si kľudne doprajte na raňajky s kávou, alebo ako dezert po obede.

“Tradičná ensaimada nie je ničím plnená, no v poslednej dobe prepadla trendom a začala sa plniť rôznymi plnkami.”

Prísady:

 

Rozkvas:

  • 50g manitoba muka

  • 50g voda

  • 1 polievková lyžica Lievito Madre

Cesto:

  • rozkvas

  • 500g manitoba múka

  • 120g cukru

  • 230g ľadovej vody

  • štipka soli
  • 2 žĺtka

Na dokončenie:

  • sadlo

 

Postup:

  Večer pred pečením si pripravím rozkvas a to tak že všetky prísady naň zmiešam v miske, prikryjem a nechám pri izbovej teplote pracovať 9-12 hodín.  Keď je rozkvas hotový, pripravím si cesto v robote. Všetky prísady vložím do misy od robota a ľadovo vychladenú vodu prilejem k miešajúcemu sa cestu. Po vymiesení cesto premiestnim do misky a nechám 30 minút postáť. Za tuto dobu sa rozvinie lepok. Následne premiesim a cesto nechám 2 hodiny kvasiť. Druhá možnosť je cesto dať na 24 hodín do chladu, vtedy získa na kvalite a bude sa s nim aj lepšie pracovať. Vykvasené cesto si rozdelím na 6 časti o veľkosti približne 180g. Vytvarujem bochníky, ktoré je potrebné nechať 30 minút odpočívať, aby sme s cestom vedeli ďalej  pracovať. Následne každý jeden bochník najprv rozvaľkám a potom porozťahujem rukami čo najviac to pôjde. Potrebujeme docieliť hrúbku asi ako pri ťahanej štrúdli. Roztiahnuté cesto po celej ploche potriem rukou sadlom, ktoré musí byť povolené no nie rozpustené. Cesto zviniem ako pri štrúdli a následne vytvarujem slimáka, no cesto sa nesmie o seba dotýkať (musí ostať medzi ním medzera, aby malo cesto kam kvasiť). Prikryjem, aby cesto neobschlo a nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 3 až 5 hodín. Rúru si rozohrejem na 220 stupňov (treba sa riadiť svojou rúrou) a vykvasenú ensaimadu vložím do rúry na 4 minúty. Potom teplotu stiahnem na 180 stupňov a dopečiem približne 10-13 minút. Po upečení nechám vychladnúť a následne bohato posypem práškovým cukrom. Verím, že sa vám tento recept bude páčiť aj potom čo si ho upečiete a ochutnáte. Nezabudnite sa o to so mnou podeliť a označte ma pri vašej fotke nech si ensaimadu môžem spolu s vami vychutnať aspoň týmto spôsobom. 

                                                                                                  Vaša Nela.



4 thoughts on “Španielska Ensaimada podomácky”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *