Švédske mäsové guličky

Švédske mäsové guľky

nelkafood

By NELKAFOOD

   Tak rada by som Vám opísala chuť tohto jedla, ale deti sa doň pustili skôr, ako som si stihla nabrať. A nakoniec sa mi ušli iba dve guľky. Takže to svedčí o tom, že boli naozaj skvele. Poslednú dobu sú u nás preferované guličky na akýkoľvek štýl.

“Ak ma sledujete na sociálnych sieťach asi ste si všimli, že poslednú dobu sú u nás mäsové guličky na týždennom programe.”

Prísady:

Na guľky:

  • 500g mletého hovädzieho mäsa
  • 4 krajce starého chleba bez korky
  • 60g smotany na šľahanie
  • 30g masla
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 20g kokosového cukru
  • soľ, mleté čierne korenie

Na omáčku:

  • 60g masla
  • 35g hladkej pšeničnej múky
  • 500-550g zeleninového vývaru
  • 250g kyslej smotany
  • 1 polievkové lyžica worcestrovej omáčky
  • 1 kávová lyžička dijonskej horčice
  • soľ, mleté čierne korenie

Postup:

   Cibuľu nasekáme nadrobno, cesnak prelisujeme a opečieme na panvici na masle kým sa všetko opečie. Pozor cibuľa nesmie zhorieť. Na záver pridáme cukor a necháme skaramelizovať a mierne vychladnúť.

   V miske zmiešame mäso, smotanu, pomixovaný chlebík, vajce, pridáme cibuľovo-cesnakovú zmes a podľa chuti ochutíme soľou a korením. Z tejto zmesi pomocou rúk tvarujeme guličky, ktoré na miernom ohni na kvapke oleja opečieme z každej strany.

   Omáčku pripravíme tak, že v kastróliku zohrejeme maslo a pridáme múku. Necháme jemne opiecť a podlejeme vývarom. Vývar prilievame postupne a zároveň miešané metličkou, aby nám nevznikli hrudky a múka sa pekne rozpustila. Necháme na miernom ohni prevrieť, ochutíme, soľou, korením, horčicou, worcestrom a na záver pridáme kyslú smotanu. Aby sa smotana nezrazila, vmiešame najprv trošku zo zmesi do smotany. Až potom vmiešame do vzniknutého “bešamelu”. Premiešame metličkou a podávame s opečenými mäsovými guličkami. Ako prílohu môžete zvoliť zemiakovú kašu, ale uvarené či grilované zemiaky, no mne to vôbec nebolo potrebné.

   Verím, že si tento recept zamilujete tak ako moja rodina a doprajete si poctivé domáce a chutné jedlo. Zároveň sa Vám chcem poďakovať za každý koment, vaše hodnotenie či zdieľanie a budem vďačná za každý ďalší nápad na nový recept. Týmto mi totižto dávate najavo, že svoju prácu robím dobre.

                                         Ďakujem Vaša NELA

Zobraziť komentáre (0)

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku.

SPÄŤ NAHOR