Syrové žemle
By NELKAFOOD
Žemle plné syru, ktoré sa skvelo hodia ku kyslej polievke. V tomto spojení si doprajete úplne luxusné jedlo, ktoré Vás odrovná dokonalou a lahodnou chuťou.
„Na prípravu som použila novú hladkú pšeničnú múku na kváskovanie od Penam.“
Prísady:
Rozkvas:
- 75g hladkej pšeničnej múky na kváskovanie od Penam
- 50g vody
- 10g kvásku
Cesto:
- rozkvas
- 250g hladkej pšeničnej múky na kváskovanie od Penam
- štipka cukru
- 7-10 g himalájskej soli
- 160g vody
- 20g masti
- 100g nastrúhaného cheddaru
- 2-3 steblá tymianu
Na dokončenie:
- 10-15g roztopeného masla
- 1 strúčik cesnaku
- tymian
Postup:
Pred pečením pripravíme rozvkas, ktorý necháme pri izbovej teplote fermentovať približne 6-8 hodín. Do hotového rozkvasu pridáme ostatné suroviny na cesto okrem masti a vypracujeme tuhšie cesto. Na záver miesenia pridáme masť a zapracujeme. Hotové cesto necháme v zakrytej miske fermentovať pri izbovej teplote približne 2-3 hodiny.
Nakvasené cesto rozdelíme na 8 rovnakých časti a pomocou dlane vypracujeme bochníky, ktoré ukladáme na plech v ktorom budeme piecť. Ak máme plech na ktorý by sa mohli prichytiť, dáme tam papier na pečenie. Zakryjeme igelitom a pri izbovej teplote necháme fermentovať približne 2-3 hodiny. Buchtičky krásne zväčšia svoj objem preto ich na plech nedávame tesne vedľa seba, aby mali priestor na rast.
Rúru rozohrejeme na 180 stupňov na horný spodný ohrev. Z roztopeného masla, cesnaku a tymianu pripravíme zmes, ktorou žemle pred pečením potrieme. Potreté nakvasené žemle vložíme do stredu vyhriatej rúry a pečieme približne 25-30 minút. Ak chcete žemle tmavšie zvýšte teplotu na 200 stupňov a čas pečenia odkontrolujte. Upečené žemle vyberieme a prikryjeme čistou utierkou. To nám zabezpečí že žemle ostanú jemné a vláčne. Nemusíme ich nechať úplne vychladnúť pretože najlepšie chutia ešte teplé.
Dobrú chuť Vaša Nela.