Mangovo-avokádový šalát
By NELKAFOOD
Keď sa povie mango a avokádo hneď mi napadne tento šalát, ktorý som si zamilovala v Barcelone. Je tak lahodný a svieži. V kombinácii jemne pikantnej chuti si ho určite zamilujete. Na prípravu som použila mango a avokádo od virunga, ktoré dováža ovocie, ktoré je zbierané v štádiu svojej prirodzenej konzumnej zrelosti a tak sa líši od bežne dostupného ovocia. A ako zistíte, že vaše avokádo je zrelé? Vezmite ho do dlane a posúdite jeho pružnosť. Toto technikou nepoškodíme jeho dužinu.
„Ak by sme ho stláčali prstami dužinu poškodíme. Ak vás napadne avokádom klepať, nerobte to prosím, avokádo sa vám od kôstky začne kaziť.“
Prísady:
- 1 hrnček quinoa
- 1 zrelé mango (najlepšie chemicky nepestované od virungo)
- 1 zrelé avocado (odprúčam maslové od virungo)
- 1 strúčik cesnaku
- soľ, mleté čierne korenie, chilli
- olivový olej
- filety zubáča
- maslo
- vrelá voda
Postup:
Ako prvé pripravíme qinoou, ktorú je potrebné zbaviť horkosti a to docielime tak, že ju obaríme vriacou vodou cez sitko. Hrnček quinoi dám do sitka a prelejem vriacou vodou a dáme bokom odkvapkať. Medzitým na kvapke olivového oleja opečiem prelisovaný strúčik cesnaku aby chytil farbu a keď rozvonia kuchyňu pridám qiunou a nechám jemne orestovať. Zalejem 2 hrnčekmi vriacej vody jemne osolím a okoreníme, stíšim oheň a nechám variť približne 15 minút. Quinoa by mala vsiaknuť vodu v ktorej sa varila.
Mango očistíme a narežeme na jemné prúžky. Avokádo prerežeme, odstránime kôstku ( z nej môžeme vypestovať svoju vlastnú rastlinku) a dužinu avokáda pomocou noža narežeme na jemné kocky. V miske zakvapneme olivovým olejom a premiešame s mangom. Jemne osolíme, okoreníme pridáme nadrobno nasekané čili a uvarenú qinou. Premiešame a necháme odstáť, aby sa prepojili chute. Ak raz tento šalát ochutnáte zamilujete si ho tak ako ja v Barcelone na pláži, kde nám ho podávali s aperolom. Tie slnečné lúče ešte teraz cítim na svojej tvári. Máte aj vy takto spojené jedlo s nejakou príjemnou spomienkou? Dajte vedieť v komentári a nezabudnite ma označiť, keď si tento šalát urobíte. Dobrú chuť Vaša Nela.