Tekvice

Tekvice z kvásku


Tekvica z kvásku

nelkafood

By NELKAFOOD

  Aj keď je už po Halloweene u mňa sa tieto tekvičky celkom udomácnili a pripravujem ich doma častejšie.

„Možno aj preto, že do detí dostanem trošku viac zeleniny a ani o tom netušia. „

   Sú to totižto žemličky, ktoré svojím výzorom pripomínajú tekvice a veľmi jednoducho si ich pripravíte aj vy. Poďme sa teda spolu pustiť do prípravy.

 

Prísady:

 

Rozkvas:

  • 80g ražnej chlebovej múky
  • 80g vody
  • 1 polievková lyžica domáceho kvásku

Na cesto:

  • rozkvas
  • 370g hladkej múky
  • 110g tekvicového pyré
  • 100g vody
  • 2 kávové lyžičky soli
  • 1dcl oleja

Na potretie:

  • 1 vajíčko

 

Postup:

   Rozkvas si pripravím večer predtým ako chcem tekvičky piecť. A to tak, že zmiešam ražnú muku s vodou a kváskom. Pri izbovej teplote nechám pracovať približne 9-12 hodín. Keď mám rozkvas pripravený vmiešam doň múku, tekvicové pyré (jednoducho pripravené s uvarenej tekvice rozmixovanej do jemného pyré), vodu, soľ a olej. Vypracujem vláčne cesto, ktoré nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 3 hodiny. Následne si cesto rozdelím na 6 rovnakých dielov a vytvarujem bochníky, ktoré nechám odležať asi 15 minút. Následne bochníčky premiestnim na plech vystlatý papierom na pečenie. Každý bochník sploštím dlaňou a nožnicami namočenými do oleja z bokov nastrihnem, tak aby som vytvorila zárezy ako na tekvici. V strede vzniknutej tekvice urobím jamku, ktorá bude po upečení slúžiť na zapichnutie orecha (stonky tekvice). Nechám pri izbovej teplote 30 minút odstáť a následne pečiem potriem rozšľahaným vajíčkom. Pečiem vo vyhriatej rúre na 250 ⁰C asi 10 minút. Následne teplotu stíšim na 200 ⁰C a dopečiem 15 – 20 minút. Po upečení z orechov vytvorím stonky a zapichnem do predpripravenej dierky. Však je to jednoduché? Chce to len cvik v kvásku, ktorý si teraz môžeš spolu s nami vypestovať doma aj ty. Stačí keď sa k nám pridáš do skupiny Učíme sa kváskovať, krok za krokom a tu si spolu prejdene pekne krok po kroku ako na to. Tak čo pridáš sa? Ak vyskúšaš tento recept daj mi vedieť čo si o ňom myslíš. V komentári zanechaj poznámku a nezabudni pridať obrázok a označiť ho na instagrame  #nelkafood. Vaše obrázky mi spravia hneď krajší deň.

Zobraziť komentáre (0)

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by creawise.digital

SPÄŤ NAHOR