Toast s olivovým olejom
By NELKAFOOD
Na dnešné pečenie som použila Olivový olej Extra Mild Borges. Tento olej je mimoriadnou zmesou vysoko kvalitného rafinovaného olivového oleja a malého množstva extra panenského olivového oleja.
„Nemení pôvodnú chuť potravín a obsahuje výlučne olivové oleje, ktoré prešli rafináciou, a oleje získané priamo z olív.“
Prísady:
Rozkvas:
- 80g pšeničnej chlebovej múky
- 60g vody
- 20-30g kvásku
Cesto:
- rozkvas
- 300g pšeničnej chlebovej múky
- 150-160g vody
- 30g cukru
- 20g masla
- 30g olivového oleja vhodného na pečenie použila som Borges Extra Mild
- 15g soli
Postup:
Pred prípravou cesta pripravíme rozkvas. V miske zmiešame múku s vodou a kváskom. Hladinu rozkvasu zarovnáme, misku prikryjeme a necháme pri izbovej teplote fermentovať približne 6-8 hodín.
K vykvasenému rozkvasu primiešame všetky prísady potrebné na cesto okrem masla a olivového oleja. Tuk vo forme masla a olivového oleja Borges Extra Mild pridávame až do cesta, ktoré sme miesili na nízkych otáčkach cca 5 minút. Najprv zapracujeme maslo a následne olivový olej vhodný na pečenie. Vypracované cesto je jemne, vláčne a odlepujúce sa od stien misky. Cesto v miske zakryjeme a necháme pri izbovej teplote fermentovať cca 2-3 hodiny. Počas tejto doby cesto 2x preložíme.
Vykvasené cesto rozdelíme na tri časti a z každej vytvarujeme bochník. Tie necháme zakryté odpočívať cca 15 minút pod igelitom.
Odstáte bochníky pomocou prstov roztlačím na oválnu placku, kraje preložíme do stredu a pozdĺžne zrolujeme. Pri rolovaní sa snažíme jemne cesto uťahovať. Vložíme do papierom vystlanej toustovej formy. Zakryjeme igelitom a necháme pri izbovej teplote fermentovať. Finálne kvasenie bude trvať približne 4 -6 hodín. Záleží to však od izbovej teploty, aká bude v miestnosti.
Rúru rozohrejeme na 200 stupňov na horný spodný ohrev. Nakvasený toast vložíme do stredu rúry a pečieme približne 30 minút. Následne toast vyberieme, zbavíme papiera na pečenie a necháme na mriežke dopiecť cca 5 minút, aby kôrka bola jemne zapečená aj odspodu. Verím, že si tento chutný toastový chlebík zamilujete a pozdielate recept s priateľmi, aby ho mohli vyskúšať aj oni.
Dobrú chuť Vaša Nela
Čo myslíte kolko LM dať?
Dávala by som nakŕmeného LM cca 50-70g
Recept je dobrý a chlebík podaril. Chlebík má výraznú chuť, u detí moc nezabodoval.