Vianočka z kvásku

Kvásková vianočka

Vianočka

nelkafood

By NELKAFOOD

    Tradičná sladká vianočná dobrota podľa receptu p. Janky Maňákovej. Je to už rok čo som ju vyskúšala a teda priznávam, že ani nemusia byť Vianoce a tuto vianočku pečiem aspoň 2x do mesiaca. 

“Dobre dobre teda aj častejšie. Je proste dokonalá a lahodná. S tou z obchodu sa nedá porovnať. Niektoré prísady som jemne vyladila, ale inak je samotný recept dokonalý.”

Prísady:

 

rozkvas:

  • 150g hladkej múky
  • 40g cukru
  • 65g vody
  • 1 polievková lyžica kvásku

Cesto:

  • rozkvas
  • 300g hladkej múky
  • 1 žĺtok
  • štipka soli
  • 130 ml mlieka (používam mandľové)
  • 100g cukru
  • štipka mletej pravej vanilky (alebo vanilkový lusk)
  • 100g masla

Na dokončenie:

  • sušené ovocie (hrozienka, slivky, marhule…) namočené v rume
  • vajce na potretie
  • mandľové lupienky na posypanie

 

Postup:

 

   Večer pred pečením si pripravím rozkvas. Zmiešam uvedené prísady múku, vodu, cukor a kvások (vznikne husté cesto, ktoré premiesim rukou). Pri izbovej teplote nechám 9-12 hodín kvasiť. Ráno je rozkvas nakvasený zväčšil svoj objem a je plný bubliniek.  Predtým ako sa pustím do prípravy cesta, pripravím si sladké mlieko a to tak, že v rajnici  ohrejem mlieko a rozpustím v ňom cukor, maslo a nechám schladiť. Vlažné sladké mlieko pridám do rozkvasu spolu s ostatnými prísadami. Vypracujem jemne od nádoby sa odlepujúce cesto. Misku prikryjem a nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 2 hodiny. Počas týchto dvoch hodín cesto aspoň raz preložím a počas prekladania primiešam aj namočené sušené ovocie. Po dvoch hodinách je cesto nakvasené, jemné a má znásobený objem. Cesto prehnetiem a rozdelím na 6 rovnakých častí (jedna veľká vianočka), alebo na 12 menších, ale stále rovnakých častí. Vtedy budeme mať dve menšie vianočky. Z každej časti pomocou dlane vytvarujem bochník. Všetky bochníky prikryjem fóliou a nechám 20 minút postáť. Následne z každého bochníka vyšúľam prameň. Všetkých 6 prameňov si položím vedľa seba a na jednom konci ich spojím a pevne stlačím, aby držali pokope.  Pramene si rozdelím na 3 a 3 kusy. Jedna strana bude pravá a druhá ľavá. Teraz príde na lad zapletanie. Mám na to takú pomôcku z netu:

L1 → P1

P2 → L1

P1 → P3

L2 → P1

L1 → L3

P2 → L1

P1 → P3

L2 → P1

L1 → L3

P2 → L1

P1→ P3

L2 → P1

L1 → L3

P2 → L1

P1 → P3

L2 → P1

L1 → L3

P2 → L1

P1 → P3

……

   Konce vianočky opäť pevne spojím, zatlačím a podhnem dospodu. Vianočku preložím na plech vystlaným papierom na pečenie. Vianočku prikryjem fóliou ale tak, aby sa čo najmenej prilepila na vianočku. Teraz bude vianočka kvasiť pri izbovej teplote a to dovtedy kým riadne nenakvasí teda bude dvojnásobná. Trvá to približne 4 hodiny. Poprípade môžete tento proces spraviť večer a zapletenú vianočku strčiť na noc do chladničky. Rúru predhrejem na 230 stupňov.  Po nakvasení vianočku poriadne ponatieram rozšľahaným vajíčkom posypem mandľovými lupienkami a pečiem 7 minút na 230 stupňov. Následne teplotu stíšim na 170-180 stupňov prikryjem papierom na pečenie a dopekám kým nebude vianočka úplne prepečená. Približný čas pečenie je 30-40 minút. Záleží akú mate rúru. Tak čo už ste presvedčený, že zvládnete prípravu domácej vianočky??? Viem vyzerá to dosť zložito, ale verte mi je to smiešne jednoduché. Ak ju raz vyskúšate určite s ňou nebudete chcieť prestať. Takže pečte, zdieľajte a komentujte. Budem veľmi rada, ak sa so mnou podelíte o vaše výtvory a označíte ma na fotkách. A ak ešte nie ste v skupine Učíme sa kváskovať, krok za krokom tak to rýchlo urobte a naučte sa spolu s nami ako kváskovať.

64 komentárov

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku.

SPÄŤ NAHOR