Vianočný chlieb

vianočný chlieb

nelkafood

By NELKAFOOD

   Nádherný deň milí kváskovači. Oficiálne začína obdobie, kedy nastáva zhon a ľudia riešia nepodstatné materiálne darčeky. Z každej strany sa na mňa valia otázky (asi už od septembra) či už mám darčeky a čo budem kupovať, či mám upratané a napečené a ak áno, tak čo.

   Popravde? Začínam byt alergická na  otázky tohto tipu. Pretože Vianoce pre mňa znamenajú byť s blízkymi a užívať si tie chvíle keď sa venujem svojim deťom, mužovi a spolu si užívame dobre jedlo, spoločenské hry a popíjate pritom varené vínko (nebojte deti popíjajú nealko punč). 

“A k dobrému jedlu patrí aj tento vianočný chlieb, ktorý si dnes spolu pripravíme.”

Prísady:

Rozkvas:

  • 150 g ražnej chlebovej múky

  • 150 g vody

  • 1 polievková lyžica kvásku

Na cesto:

  • rozkvas

  • 300 g pšeničnej chlebovej múky

  • 150 g vody

  • 10 g soli

  • 1 kávová lyžička perníkového korenia

  • trošku vody

  • 1 až 2 hrste cez noc namočených hrozienok v rume

 

Postup:

   Ako prvé si večer pred pečením pripravím rozkvas a to tak, že zmiešam vodu, múku a kvások. Nechám cez noc cca 9-12 hodín v uzavretej miske kvasiť. V druhej miske si zmiešam pšeničnú chlebovú múku (300 g)a vodu (150 g) poriadne premiešam, a v zakrytej miske  nechám cez noc prebehnúť autolýzu. Následne po nakvasení rozkvasu doň zamiešam zmes múky a vody, ktorá počas noci úplne zmenila konzistenciu. Prišlo aktivácii enzýmov v múke a rozvinul sa glutén. Celé cesto ručne premiesime cca 5 minút a to tak, aby sa obe časti pekne prepojili. Misku zakryjem a nechám postáť cca 20 minút. Následne do cesta zapracujem soľ. V prikrytej miske nechám cesto kvasiť približne 2 hodiny. Počas týchto dvoch hodín budem cesto prekladať aspoň dva krát. Pri druhom prekladaní cesto laminujem tak, že si pracovnú dosku jemne potriem olejom (maslom) a cesto na doske porozťahujem čo najviac to bude možné. Podrobný návod sa dozviete tu vo videu. Keď je cesto roztiahnuté, posypem ho zliatymi hrozienkami a cesto poskladám.  Cesto nechám oddýchnuť cca 20 minút a následne ho stočím do ošatky. Pre jednoduchšie tvarovanie venca je dobré použiť na to už vytvarovanú ošatku. Ak ju však nemáme, dá sa použiť guľatá ošatka. Do stredu tejto ošatky dám užšiu vyššiu fľašu zabalenú v utierke. Celú ošatku, aj spolu so zabalenou fľašou poriadne vysypem škrobom. Oddýchnuté cesto stočím ako do guľatej ošatky a pomocou prstov vytvarujem uprostred dieru, ktorou cesto uložím do ošatky. Takýmto spôsobom vznikne výsledný veniec. Nezabúdajte, že po nakvasení sa chlieb z ošatky prevráti (vyklopí) rovno na plech, na ktorom budeme piecť. Nakvasený chlieb vyklopíme na papier na pečenie, žiletkou narežeme a prenesieme do rozhorúčenej rúry, v ktorej sa už nachádza horúci plech. Je dobré vytvoriť v rúre paru pomocou zápary. Pečiem na 275 stupňov 10 minút. Následne teplotu znížim na 190 stupňov a chlieb dopekám cca 20 minút. Upečený vianočný veniec nechám schladiť na mriežke.

Chcem Vám popriať nádherné Vianoce plné dobrého jedla a plné lásky. Tiež sa Vám chcem veľmi pekne poďakovať za každý koment, vaše hodnotenie či zdieľanie a budem veľmi rada za každý ďalší nápad na nový recept či video. Týmto mi totižto dávate najavo, že svoju prácu robím dobre.

Krásne Vianoce kváskovači , 

                                                Vaša Nela

Prísady:

Rozkvas:

150 g ražnej chlebovej múky

150 g vody

1 polievková lyžica kvásku

Na cesto:

rozkvas

300 g pšeničnej chlebovej múky

150 g vody

10 g soli

1 kávová lyžička perníkového korenia

Trošku vody

1 až 2 hrste cez noc namočených hrozienok v rume

Postup:

Ako prvé si večer pred pečením pripravím rozkvas a to tak, že zmiešam vodu, múku a kvások. Nechám cez noc cca 9-12 hodín v uzavretej miske kvasiť. V druhej miske si zmiešam pšeničnú chlebovú múku (300 g)a vodu (150 g) poriadne premiešam, a v zakrytej miske  nechám cez noc prebehnúť autolýzu. Následne po nakvasení rozkvasu doň zamiešam zmes múky a vody, ktorá počas noci úplne zmenila konzistenciu. Prišlo aktivácii enzýmov v múke a rozvinul sa glutén. Celé cesto ručne premiesime cca 5 minút a to tak, aby sa obe časti pekne prepojili. Misku zakryjem a nechám postáť cca 20 minút. Následne do cesta zapracujem soľ. V prikrytej miske nechám cesto kvasiť približne 2 hodiny. Počas týchto dvoch hodín budem cesto prekladať aspoň dva krát. Pri druhom prekladaní cesto laminujem tak, že si pracovnú dosku jemne potriem olejom a cesto na doske porozťahujem čo najviac to bude možné. Podrobný návod sa dozviete tu vo videu. Keď je cesto roztiahnuté, posypem ho zliatymi hrozienkami a cesto poskladám.  Cesto nechám oddýchnuť cca 20 minút a následne ho stočím do ošatky. Pre jednoduchšie tvarovanie venca je dobré použiť na to už vytvarovanú ošatku. Ak ju však nemáme, dá sa použiť guľatá ošatka. Do stredu tejto ošatky dám užšiu vyššiu flašu zabalenú v utierke. Celú ošatku, aj spolu so zabalenou fľašou poriadne vysypem škrobom. Oddýchnuté cesto stočím ako do guľatej ošatky a pomocou prstov vytvarujem uprostred dieru, ktorou cesto uložím do ošatky. Takýmto spôsobom vznikne výsledný veniec. Nezabúdajte, že po nakvasení sa chlieb z ošatky prevráti (vyklopí) rovno na plech, na ktorom budeme piecť. Nakvasený chlieb vyklopíme na papier na pečenie, žiletkou narežeme a prenesieme do rozhorúčenej rúry, v ktorej sa už nachádza horúci plech. Je dobré vytvoriť v rúre paru pomocou zápary. Pečiem na 275 stupňov 10 minút. Následne teplotu znížim na 190 stupňov a chlieb dopekám cca 20 minút. Upečený vianočný veniec nechám schladiť na mriežke.

Chcem Vám popriať nádherné Vianoce plné dobrého jedla a plné lásky. Tiež sa Vám chcem veľmi pekne poďakovať za každý koment, vaše hodnotenie či zdieľanie a budem veľmi rada za každý ďalší nápad na nový recept či video. Týmto mi totižto dávate najavo, že svoju prácu robím dobre. Krásne Vianoce kváskovači , Vaša Nela



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *