Smažená ryža
By NELKAFOOD
Keby som mala opísať chuť tohto jedla, povedala by som, že je korenistá, sladká a zároveň štipľavá. Určite ste ho už jedli a možno vám povie viac názov Nasi Goreng. Ja som toto jedlo prvý krát ochutnala v jednom bratislavskom bistre, keď sme si s kolegyňami objednali obed do práce. Odvtedy mi nedalo pokoj, kým som ho neurobila doma.
„A dnes sa s vami podelím o tento recept, ktorý verím, že Vám bude chutiť tak ako mne.„
Prísady:
- 2 kuracie prsia
- 15g olivového oleja
- 1 polievková lyžica sladkej sójovej omáčky
Na ryžu :
- 500g uvarenej jazmínovej ryže SOS najradšej používam túto
- 15g olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 kávová lyžička čili
- 1 cibuľa
- kúsok zázvoru
- 3 rozšľahané vajíčka
- 6-8 polievkových lyžíc sladkej sójovej omáčky
- 2-3 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 1 polievková lyžica sezamového oleja
Na podávanie:
- smažená cibuľa
- nakrájaná jarná zelená cibuľka
Postup:
Kuracie prsia narežeme na kúsky, polejeme olivovým olejom a sladkou sójovou omáčkou. Premiešame a necháme odstáť. Zhruba 30 minút, kým uvaríme a pripravíme ryžu.
Na olivovom oleji opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, čili a korenie. Medzitým si v miske rozšľaháme vajíčka, ktoré pridáme na opečenú zmes cibule. Teplotu znížime na miernu úroveň a vajíčka opečieme. Pridáme uvarenú ryžu SOS a poriadne premiešame. Necháme mierne smažiť a zatiaľ na panvici opečieme pripravené nakrájané mäso. Opečené mäso vmiešame do ryže a ochutíme sladkou sójovou omáčkou a sezamovým olejom. Sójovú omáčku každý pridá podľa svojej chuti, nakoľko každý z nás je unikát a preto som množstvo uviedla len orientačne. Ak máte radi výraznejšie chute môžete pridať aj kávovú lyžičku balzamikového octu. Poriadne premiešame, posypeme smaženou cibuľkou, nakrájanou jarnou cibuľou a podávame ešte za horúca.
A vôbec, čo vám ja budem hovoriť ako ho podávať! Kľudne si vezmite celú panvicu, vidličku a posaďte sa na gauč a vychutnajte si toto úžasné jedlo. Vaša Nela