Hubové rizoto
By NELKAFOOD
Leto je v plnom prúde a k nemu patrí aj cestovanie. Dnes spolu pocestujeme do Talianska, kde je základom rizoto.
„Rizoto je tradičné talianske ryžové jedlo, varené vo vývare do krémovej konzistencie.“
PRÍSADY:
- 100 g ryže na rizoto (alebo obyčajnej)
- 60 g syra parmezán
- 1 cibuľa
- olivový olej
- 150 g kuracieho prsia
- Soľ, mleté čierne korenie
- 100 g húb
- 100 ml bieleho vína
- asi 1 liter kuracieho vývaru
- 2 lyžice masla
- šťava z ½ citróna
- petržlenová vňať
POSTUP:
Cibuľu nasekám nadrobno. Do rozohriatej panvice pridám olivový olej a cibuľu udusím dosklovita. Prisypem neumytú ryžu, huby a dôkladne premiešam. Potom podlejem bielim vínom a počkám, kým sa alkohol z vína odparí. Zalejem horúcim vývarom tak, aby bola celá ryža zaliata. Za občasného miešania varím na miernom ohni a podlievam kuracím vývarom, tak aby bola ryža vždy zaliata. Na druhej panvici si zatiaľ orestujem kuracie prsia nakrájane na kocky. Keď ryža zmäkne pridám do nej kuracie mäso, maslo, šťavu z ½ citróna, 50g nastrúhaného syra parmezán a petržlenovú vňať. Stiahnem z ohňa, dôkladne premiešam, aby sa maslo rozpustilo. TIP rizoto je najlepšie keď ho po dovarení necháte asi 5 minút pod pokrievkou dôjsť.