Domáce buchty
By NELKAFOOD
Nemala som ich už niekoľko rokov. A dnes bol ten správny deň pretvoriť mamin dokonalý recept na kváskový. Neviem prečo dnes ale nemohla som spraviť lepšie.
„Tá vôňa a tá chuť mi rozžiarila oči ako v jednej nemenovanej reklame. A veruže nie len mne, ale celej rodinke.“
Prísady:
Rozkvas:
- 300g hladkej špaldovej múky
- 300g vody
- 1 polievková lyžica cukru
- 2 polievkové lyžice domáceho kvásku
Na cesto:
- rozkvas
- 700g hladkej špaldovej múky
- 4 polievkové lyžice cukru
- 1 kávová lyžica soli
- 400-500 g vlažného mlieka
- 1 vajce
- 2 dlane oleja
Na dokončenie:
- lekvár
- olej na vymastenie plechu
Postup:
Večer pred pečením si pripravím rozkvas a to tak, že zmiešam 300 g hladkej špaldovej múky, 300 g vlažnej vody, 1 polievkovú lyžicu cukru a 2 polievkové lyžice domáceho kvásku ( v mojom prípade ražného). Prikryjem a do druhého dňa nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 9 až 12 hodín. Ráno do rozkvasu pridám všetky prísady potrebné na cesto ( okrem oleja) a vymiesim hladké cesto. Olej pridávam až po dôkladnom vypracovaní cesta, pretože by mi mohol skresliť vymiesenie cesta, to by sa odlepovalo od stien misky skôr ako by bolo hotové. No a v neposlednej rade by mohlo horšie kvasiť. Nechám pri izbovej teplote kvasiť približne dve hodiny. Záleží to aj od okolitej teploty. Následne cesto rozdelím na dve polovice a na jemne pomúčenej doske vyšúľam na valček, ktorý nakrájam na približne 2 cm silné buchtičky. Do stredu každej buchtičky dám za lyžičku džemu a prstami všetky strany spojím. Na plech si nalejem trochu oleja a buchtu v ňom obalím a začnem ukladať jednu vedľa druhej a jemne k sebe pritláčam. Takto naplním celý plech, prikryjem a nechám kvasiť, kým buchty nenarastú. Trvá to približne dve až tri hodiny. Pečiem vo vyhriatej rúre na 230 ⁰C približne 7 minút a následne teplotu znížim na 180 ⁰C a dopečiem. Výsledné buchty sú jemné a nadýchané. Na náplň môžete použiť rôzne plnky podľa chuti. Mňa tieto buchty vrátili do detstva, ešte aj teraz, keď vám píšem tento recept mám v ruke jednu buchtu a celé ústa od cukru. Takže myslím, že toto je dôkaz toho ako sa podarili. Vyskúšate ich aj vy? Dajte mi vedieť do komentára.
Už mi kysnu naplnené buchty. Dúfam že sa podarí. Cesto je úplne úžasné!
Teším sa. A prajem dobrú chuť.
Sú fantastické a podarilo sa na prvý krát! Skvelý recept, ďakujem. Teraz skúsim tvoje rožky ?
Mirka teším sa, že sa ti podarili a hlavne že chutili. Som veľmi rada.
Ahoj nelka koľko mam dat lm kvasku miesto 2 pl razneho kvasku?
Ahoj Kati, ja dávam vždy polovicu LM. A druhú polovicu nakŕmim.
Ahoj no vianocku podľa T ojho receptu robím už druhú a vyšla pekne ale tieto buchty sa mi teda nepodaril kebyze môžem fotku poslať bolo by vidno co myslím. Sú blede a chrumkavé navrchu a malo sladké je cesto skoro vôbec. Vianocka zhnedla hneď na vrchu ale tieto buchty vôbec. Neviem prečo.
A ako si ich piekla??? Teraz si ma prekvapila, že malo sladké pretože veľa ľudí mi píše, že používam až príliš cukru. Ale to je podla každého chuti.
tak som to robila, ale sa to pieklo 40 a stale nema taku extra farbu na vrchu, z akej muky, robila som spalda hladka z lidlu ale asi som ich nedala dost blizko su take nizsie….
Aj ja pečiem z tej múky. A nechcem strašiť ale asi to bude rúrou.
tieto buchticky som robila uz niekolkokrat,su uzasne,z cesta som robila aj dukatove buchticky,boli ako pavucinka 🙂 dnes idem skusit s LM ,tak som zvedava,dakujem velmi pekne za recept 🙂
Vauuu teším sa, že chutilo
Ahoj Nelka tvoje recepty su uzasne tak idem skusat aj buchty som strasne zvedava moj prvy pokus s buchtami (inym receptom) moc nevysiel..dufam ze vyjdu cesto sa mi zda redsie ale hadam bude fajn ked vykysne 😉 dakujem ze som sa mohla vyrozpravat a teraz hor sa do pecenia ?
🙂
V receptu je 2 DLANE oleja, to je 2 dl nebo 2 PL? Děkuji.
Nemala som zo sebou odmerky keďže sme boli na chate preto som naliala do dlane a pridala.
Tiež som skúšala ale nepodarilo sa ? boli tvrdé ubite, malo sladké a chutilo to ako chleba so slivkovým lekvárom… Škoda ani hneď ut vôbec nechceli a pritom cesto bolo krásne vykvasene jemnú ké a prebublinkovane, neviem kde bola chyba
Ak buchty nenakvasili zamerala by som sa na ozdravenie kvásku prípade predĺženia času kvasenia.
Mňaaaam, sú úžasné ? Mäkučké a krásne nadýchané. Ďakujem za recept ?