Domáce kváskové buchty

Domáce kváskové buchty plnené slivkovým džemom

Domáce buchty

nelkafood

By NELKAFOOD

     Nemala som ich už niekoľko rokov. A dnes bol ten správny deň pretvoriť mamin dokonalý recept na kváskový. Neviem prečo dnes ale nemohla som spraviť lepšie.

“Tá vôňa a tá chuť mi rozžiarila oči ako v jednej nemenovanej reklame. A veruže nie len mne, ale celej rodinke.”

Prísady:

 

Rozkvas:

  • 300g hladkej špaldovej múky
  • 300g vody
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 2 polievkové lyžice domáceho kvásku

 

Na cesto:

  • rozkvas
  • 700g hladkej špaldovej múky
  • 4 polievkové lyžice cukru
  • 1 kávová lyžica soli
  • 400-500 g vlažného mlieka
  • 1 vajce
  • 2 dlane oleja

 

Na dokončenie:

  • lekvár
  • olej na vymastenie plechu

 

Postup:

 

     Večer pred pečením si pripravím rozkvas a to tak, že zmiešam 300 g hladkej špaldovej múky, 300 g vlažnej vody, 1 polievkovú lyžicu cukru a 2 polievkové lyžice domáceho kvásku ( v mojom prípade ražného). Prikryjem a do druhého dňa nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 9 až 12 hodín. Ráno do rozkvasu pridám všetky prísady potrebné na cesto ( okrem oleja) a vymiesim hladké cesto. Olej pridávam až po dôkladnom vypracovaní cesta, pretože by mi mohol skresliť vymiesenie cesta, to by sa odlepovalo od stien misky skôr ako by bolo hotové. No a v neposlednej rade by mohlo horšie kvasiť. Nechám pri izbovej teplote kvasiť približne dve hodiny. Záleží to aj od okolitej teploty. Následne cesto rozdelím na dve polovice a na jemne pomúčenej doske vyšúľam na valček, ktorý nakrájam na približne 2 cm silné buchtičky. Do stredu každej buchtičky dám za lyžičku džemu a prstami všetky strany spojím. Na plech si nalejem trochu oleja a buchtu v ňom obalím a začnem ukladať jednu vedľa druhej a jemne k sebe pritláčam. Takto naplním celý plech, prikryjem a nechám kvasiť, kým buchty nenarastú. Trvá to približne dve až tri hodiny. Pečiem vo vyhriatej rúre na 230 ⁰C približne 7 minút a následne teplotu znížim na 180 ⁰C a dopečiem. Výsledné buchty sú jemné a nadýchané. Na náplň môžete použiť rôzne plnky podľa chuti.  Mňa tieto buchty vrátili do detstva,  ešte aj teraz, keď vám píšem tento recept mám v ruke jednu buchtu a celé ústa od cukru. Takže myslím, že toto je dôkaz toho ako sa podarili. Vyskúšate ich aj vy? Dajte mi vedieť do komentára.

18 komentárov

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku.

SPÄŤ NAHOR