
Tekvicové a cviklové tapas

By NELKAFOOD
Toto je presne ten recept, ktorý sa hodí na sobotný večer k poháru vína. A keďže je jesenné obdobie myslím, že tekvica a cvikla sa nájde takmer v každej domácnosti. A ak by aj náhodou nie, sú jej plné obchody. Takže verím, že si tieto chlebíky pripravíte doma aj vy. Možno tento recept poznáte z televízie, kde ste ma videli aj so synom Dávidkom v Teleráne. Teda ak tak skoro vstávate.
„Tapas je malé občerstvenie v podobe degustačného tanierika či jednohubky. Tento názov pochádza zo Španielska, kde je tento spôsob stravovania veľmi obľúbený.“
Tak si pripravte pohár dobrého vína a hor sa na prípravu.
Tekvicové tapas
Prísady:
- maslová tekvica
- himalájska soľ
- tymian
- olivový olej
- vlašské orechy
- olej z hľuzovky
- chlebová bageta
- listy šalátu
Postup:
Tekvicu prekrojím na polovicu a vydlabem. Polovice tekvice položím na alobal, pokvapkám olivovým olejom osolím a posypem lístkami čerstvého tymianu. Takto pripravenú tekvicu zabalím do alobalu. Pečiem vo vyhriatej rúre na 200 -220 C⁰ približne 40 minút. Následne nechám vychladnúť. Tekvicu pokvapkám olejom z hľuzovky posypem nasekanými orechmi a servírujem na koliesku bagety na ktorú navrstvím listový šalát a vydlabanú tekvicu. Vrch posypem orechmi a lístkami tymianu.
Cviklové tapas
Prísady:
- cvikla
- soľ, mleté čierne korenie
- tymian
- parmezán
- balzamiko z granátového jablka
- granátové jablko
- olivový olej
- chlebová bageta
- listy šalátu
Postup:
Cviklu si umyjem a položím na alobal. Pokvapkám olivovým olejom, osolím, okorením a zabalím do alobalu. Pečiem vo vyhriatej rúre na 200 -220 C⁰ približne 50 minút. Následne nechám vychladnúť. Cviklu nakrájam na tenšie kolieska a servírujem. Na bagetu položím list šalátu, cviklu a vrch pokvapkám balzamikom z granátového jablka, posypem parmezánom a ozdobím zrniečkami granátového jablka a lístočkami čerstvého tymianu.