Koreniny
By NELKAFOOD
Tento rok som si povedala, že blízkych obdarujem vlastnoručne vyrobenými darčekmi. A keďže mám obe ruky ľavé využijem svoju silnú stránku a pripravím lahôdky do kuchyne.
„Jedlé darčeky spravia radosť a zároveň potešia.“
Na dusené mäso
Prísady:
- 2 polievkové lyžice mletá červená paprika
- 2 polievkové lyžice drvenej rasce
- 2 polievkové lyžice surového kakaa
- 1 polievková lyžica sušeného oregana
- 1 polievková lyžica chilli
- 1 polievková lyžica soľ
- 1 polievková lyžica mleté čierne korenie
Postup:
Táto zmes korenia spraví s duseným mäsom hotové zázraky. A pritom stačí všetky suroviny zmiešať a naplniť do sklenenej nádoby a pevne uzavrieť.
Citrónová soľ
Prísady:
- 3 polievkové lyžice čiernej himalájskej soli
- Kôra z jedného citróna (najlepšie sušeného)
- 3 polievkové lyžice provensálskych bylín (rozmarín, bazalka, tymian, estragon, oregano…)
Postup:
Ak nemáme sušenú kôru z citrónu a sušené bylinky je potrebné si nastrúhanú kôru a bylinky vysušiť. Stačí ich nechať voľne deň až dva pri izbovej teplote. Poprípade bylinky vysušiť v sušičke na ovocie. Následne v mixéri rozmixujem himalájsku soľ tak, aby v nej zostali aj kúsky a zmiešam s vysušenou kôrou z citrónu a nasekanými bylinkami. Naplním do sklenenej nádoby a pevne uzavriem. Bylinková zmes sa hodí napríklad na prípravu rýb.
Sušená koreninová zelenina
Prísady:
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- Vňať z petržlenov
- 1 kaleráb
Postup:
Zeleninu očistím a škrabkou na zemiaky narobím tenké plátky. Plátky poukladám spolu s vňaťou do sušičky na ovocie a suším, kým budú úplne chrúmať. Následne ich v mixéry rozmixujem, naplním do sklenenej nádoby a pevne uzavriem. Takto vyniknutú zmes používam ako ochucovadlo do vývarov.
Dózičky s koreninami stačí jednoducho prizdobiť a originálny darček je zaručene na svete. A ak si dáte námahu a pripravíte pekné kartičky s popisom čo kúzelná fľaštička obsahuje a na čo ju použiť uvidíte, že spravíte radosť obdarovanému ale aj sebe. Podeľte sa s priateľmi o tieto jednoduché a pritom efektné darčeky a obdarujete tak aj mňa.