Ako sa postarať o kvások? Pozor na jeho vyhladovanie

kvások

nelkafood

By NELKAFOOD

    Nie som žiadna kúzelníčka ani veľká pekárka. No keď som sa pred časom stretla s kvásokm, mala som veľmi zaujímavé pocity. Ťažko ich opísať pretože som neverila, dokonca pochybovala a tiež som si myslela že nikdy neupečiem chlieb. A viete čo sa stalo?

“Podľahla som kvásku a stal sa zo mňa závislák na pečení.”

   Už ako 9 ročná som mala nočnú moru, keď som sa prihlásila v škole na súťaž vo varení. Noc predtým sa mi sníval sen, že som nedokázala urobiť cesto. Snažila som sa tak veľmi, až som sa celá spotená zobudila s tým, že sa jednoducho musím naučiť robiť cesto. Ako dieťa som tomu nerozumela no už asi vtedy mi bolo osudom dané, že raz budem piecť chleba. A tak to aj bolo. Moje pokusy o kváskovanie boli skôr akási paródia na chlieb, ale až keď som pochopila princíp ako kvások funguje konečne to dávalo zmysel. A to je presne ten trik. Nejde o poučky či nejaké školenia. Ide o to pochopiť, že kvások chce svoj čas a lásku. Takže skôr ako sa pustíte do pečenia odporúčam čo to si prečítať a možno aj založiť si vlastný kvások. Pretože za tých 10 – 14 dní čo sa o kvások staráte dokážete zistiť ako funguje a prečo si vyžaduje kŕmenie a starostlivosť. Získate základnú predstavu o kváskovaní. Ak už máme kvások hotový a chceme aby bol čo najviac v kondícii, je potrebné sa oň aj postarať. Mne sa najviac osvedčil jeden malý no účinný trik. A to, že keď si pripravujem rozkvas na chlieb použijem 250g múky z ktorej mám kvások a 250g vody. Do tejto zmesi (rozkvas) pridám celý obsah svojho kvásku t.j. približne 2-3 polievkové lyžice kvásku. Rozkvas (čiže namnožený kvások) nechám pracovať 10-12 hodín. Po uplynutí tejto doby si z rozkvasu (kvásku) odoberiem 2-3 polievkové lyžice do čistého pohára, aby som mala na budúce pečenie. Takýto postup (tu najdete video) používam vždy keď pečiem chlieb z ražného rozkvasu a môj kvások je v kondícii a plný života. Ak sa náhodou stane, že počas 7 dní nebudem piecť kvások jednoducho prikŕmim a pri ďalšom pečení chlebíka tento jednoduchý trik zopakujem. Tak čo? Vyskúšate takýto postup aj pri svojom kvásku? Ak áno dajte mi vedieť, čo si o ňom myslíte a ako funguje Vám. Vaša Nela. 



4 thoughts on “Ako sa postarať o kvások? Pozor na jeho vyhladovanie”

  • Ahoj, delala jsem dva roky, ze jsem z rozkvasu odebrala do slenice a dokrmila panakem vody a mouky a krasne pracoval v lednicce..po shlednuti Tveho videa jsem zacala jen do sklenice odebirat z rozkvasu a nedokrmovat, ale v lednici mi kvasek nebublinkuje, je to tak v poradku? Me to vzdycky znervoznuj, kdyz ho tam vidim ,,neaktivniho,, ? pecu jednou za tri dny, kčvasky mam dva a stridam je. Dekuji, ses skvela ?

    • Ahoj, ak ti kvások krásne pracoval nevidím dôvod meniť postup. Keď si raz kvások na niečo zvykne tak nie je dobré mu meniť podmienky.

  • Ahoj, vypestovala som si vlastný kvások a spočiatku sa mi chleby darili. Nikdy som neodoberala z rozkvasu, vždy som dokrmila do pohára vodou a lyžicou múky a dala do chladničky. Potom som prešla na spôsob každodenného krmenia kvásku.Ten som nechávala na linke a 2x denne ho dokrmovala. Chlebíky z takéhoto kvásku boli spočiatku fajn…ale postupne sa stávali hutnými a mokrými.Ale tento tvoj spôsob je najlepší….konečne mám chlebové balony a odložený kvások v chladničke pekne bublinkuje :).Veľmi pekne ti ďakujem za dobré rady 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *