Ako sa postarať o kvások? Pozor na jeho vyhladovanie

Kvások

kvások

nelkafood

By NELKAFOOD

    Nie som žiadna kúzelníčka ani veľká pekárka. No keď som sa pred časom stretla s kvásokm, mala som veľmi zaujímavé pocity. Ťažko ich opísať pretože som neverila, dokonca pochybovala a tiež som si myslela že nikdy neupečiem chlieb. A viete čo sa stalo?

“Podľahla som kvásku a stal sa zo mňa závislák na pečení.”

   Už ako 9 ročná som mala nočnú moru, keď som sa prihlásila v škole na súťaž vo varení. Noc predtým sa mi sníval sen, že som nedokázala urobiť cesto. Snažila som sa tak veľmi, až som sa celá spotená zobudila s tým, že sa jednoducho musím naučiť robiť cesto. Ako dieťa som tomu nerozumela no už asi vtedy mi bolo osudom dané, že raz budem piecť chleba. A tak to aj bolo. Moje pokusy o kváskovanie boli skôr akási paródia na chlieb, ale až keď som pochopila princíp ako kvások funguje konečne to dávalo zmysel. A to je presne ten trik. Nejde o poučky či nejaké školenia. Ide o to pochopiť, že kvások chce svoj čas a lásku. Takže skôr ako sa pustíte do pečenia odporúčam čo to si prečítať a možno aj založiť si vlastný kvások. Pretože za tých 10 – 14 dní čo sa o kvások staráte dokážete zistiť ako funguje a prečo si vyžaduje kŕmenie a starostlivosť. Získate základnú predstavu o kváskovaní. Ak už máme kvások hotový a chceme aby bol čo najviac v kondícii, je potrebné sa oň aj postarať. Mne sa najviac osvedčil jeden malý no účinný trik. A to, že keď si pripravujem rozkvas na chlieb použijem 250g múky z ktorej mám kvások a 250g vody. Do tejto zmesi (rozkvas) pridám celý obsah svojho kvásku t.j. približne 2-3 polievkové lyžice kvásku. Rozkvas (čiže namnožený kvások) nechám pracovať 10-12 hodín. Po uplynutí tejto doby si z rozkvasu (kvásku) odoberiem 2-3 polievkové lyžice do čistého pohára, aby som mala na budúce pečenie. Takýto postup (tu najdete video) používam vždy keď pečiem chlieb z ražného rozkvasu a môj kvások je v kondícii a plný života. Ak sa náhodou stane, že počas 7 dní nebudem piecť kvások jednoducho prikŕmim a pri ďalšom pečení chlebíka tento jednoduchý trik zopakujem. Tak čo? Vyskúšate takýto postup aj pri svojom kvásku? Ak áno dajte mi vedieť, čo si o ňom myslíte a ako funguje Vám. Vaša Nela. 

8 komentárov
  • Ahoj, delala jsem dva roky, ze jsem z rozkvasu odebrala do slenice a dokrmila panakem vody a mouky a krasne pracoval v lednicce..po shlednuti Tveho videa jsem zacala jen do sklenice odebirat z rozkvasu a nedokrmovat, ale v lednici mi kvasek nebublinkuje, je to tak v poradku? Me to vzdycky znervoznuj, kdyz ho tam vidim ,,neaktivniho,, ? pecu jednou za tri dny, kčvasky mam dva a stridam je. Dekuji, ses skvela ?

    • Ahoj, ak ti kvások krásne pracoval nevidím dôvod meniť postup. Keď si raz kvások na niečo zvykne tak nie je dobré mu meniť podmienky.

  • Ahoj, vypestovala som si vlastný kvások a spočiatku sa mi chleby darili. Nikdy som neodoberala z rozkvasu, vždy som dokrmila do pohára vodou a lyžicou múky a dala do chladničky. Potom som prešla na spôsob každodenného krmenia kvásku.Ten som nechávala na linke a 2x denne ho dokrmovala. Chlebíky z takéhoto kvásku boli spočiatku fajn…ale postupne sa stávali hutnými a mokrými.Ale tento tvoj spôsob je najlepší….konečne mám chlebové balony a odložený kvások v chladničke pekne bublinkuje :).Veľmi pekne ti ďakujem za dobré rady 🙂

  • Ahoj Nela 🙂 chcem sa opýtať, založila som si kvások, ktorý mám v chladničke a keď idem piecť chlebík, tak si z kvásku len odoberiem požadované množstvo na chlebík, dokrmim a mám ho nechať postáť na linke aspoň 4 hodiny? Aby sa mi nakvasil a tak ho môžem preložiť do chladničky? Alebo aký je postup.

    Ďakujem veľmi pekne, si super a mám rada tvoje videá ?

  • Ahoj.Kvasok vždy míňam všetok do rozkvadu podľa teba a potom odoberiem 1pl do pohara,a dokrmim,lebo sa mi zdá že je potom hneď hladný.Najskor som odoberala 3pl a hneď do chladničky.Neviem čo je správne, pečiem tak 1_2xza týždeň a zdá sa mi že ak ho dokrmim a dam do chladničky nedviha sa ,zostane taký nízky,a keď ho dokrmim a nechám na linke , až potom do chladničky za 1_2dni musím dokrmit/odoberiem 2pl a doložím 2… v tejto dobe keď je múky nedostatok sa mi to zdá škoda vyhadzovať 2lyzice vždy len tak.Ale ak by som ho nedokrmila,tak by som nemala dobrý chlieb.Je to tak správne? Som už z toho trocha zmätena .Aký postup zvoliť aby to bolo najlepšie.Dakujem

    • Veľmi ťažké je nájsť si vo svojich podmienkach čo vyhovuje tvojmu kvásku. Každý ma doma totižto inú teplotu, iné baktérie a inak sa o svoj kvások stará. Preto čo vyhovuje jednému nemusí vyhovovať druhému. Odporúčam vyskúšať viacero spôsobov starostlivosti a vybrať si ten ktorý bude pre teba prijateľný. Ak ti vadí vyhadzovanie múky plne to chápem ale potom nemôžeš očakávať, že kvások bude šliapať ako hodinky.

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku.

SPÄŤ NAHOR