Čokoládová babka
By NELKAFOOD
Ak teraz čakáte, že tento recept bude o histórii a pôvode receptu, tak Vás sklamem. Jediné čo viem a niekde som čítala patrí babka (nie moja, ale táto koláčová :)) medzi židovský pokrm. A to je všetko čo k tomu môžem dodať.
„Ak však viete niečo viac budem rada ak mi to dáte vedieť v komente. „
Pôvodne, keď som sa púšťala do prípravy tohto receptu, rozmýšľala som akú múku použijem. No po absolvovaní kurz u Alexa som zvolila múku manitoba, keďže počas miesenia a pečenia vytvára veľké množstvo lepku.
PRÍSADY:
ROZKVAS:
- 150 g manitoba múky kúpite tu
- 40 g cukru
- 65 g vody
- 1 polievková lyžica kvásku Lievito Madre
Tang zhong:
- 100 g mlieka
- 20 g manitoba múky
CESTO:
- rozkvas
- 280 g múky manitoba kúpite tu
- štipka soli
- 1 žĺtok
- 10-20 g mlieka
- 100 g cukru
- štipka vanilky
- 100 g masla
NA DOKONČENIE:
- 5-8 polievkových lyžíc lieskovo orieškového krému
- 5-6 polievkových lyžíc nasekaných orechov
POSTUP:
Večer pred pečením si pripravím rozkvas. Zmiešam uvedené prísady múku, vodu, cukor a kvások – vznikne mi husté cesto, ktoré premiesim rukou. Pri izbovej teplote nechám 9-12 hodín kvasiť. Ráno je rozkvas nakvasený, zväčšil svoj objem a je plný bubliniek. Predtým, ako sa pustím do prípravy cesta pripravím si tang zhong a nechám ho schladiť na izbovú teplotu. (Podrobnejší návod na tang zhong nájdete tu). V kuchynskom robote si pripravím cesto a to tak, že všetky prísady okrem masla mixujem na nízkych otáčkach kým sa všetko prepojí. Bude to trvať cca 5 minút. Následne pridám na kocky nakrájané maslo a mixujem približne ďalších cca 5 minút. Cesto by malo byť jemné, no zároveň by sa malo odlepovať od stien misky. Misku prikryjem a nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 2 hodiny. Počas týchto dvoch hodín cesto aspoň raz preložím. Po dvoch hodinách je cesto nakvasené, jemné a má znásobený objem. Cesto prehnietim a rozdelím na 2 rovnaké časti. Každú časť vytvarujem do bochníka. Návod ako na to nájdete v tomto videu. Nechám cca 20 minút odpočinúť, aby prišlo opäť k uvoľneniu lepku v múke. Následne bochník rozvaľkám natriem lieskovo orieškovou nátierkou a bohato posypem orechmi. Zrolujem na šulec, ktorý ešte preváľam po doske. Takto pripravený šulec pozdĺžne rozrežem a zapletiem. Premiestnim na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjem fóliou a nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 3-5 hodín, kým cesto znásobí svoj objem. Rúru si rozohrejem na 230 stupňov. Ak už mám pletenec nakvasený, vložím ho do vyhriatej rúry a pečiem približne 7 minút. Následne teplotu znížim na 170 a nechám piecť približne 20-30 minút (čas je orientačný záleží totižto ako vám pečie rúra). Teším sa na každé jedno označenie, zdieľanie a vaše spätné recenzie pretože to je to, čo ma posúva ďalej. Na základe spätnej väzby od vás viem že svoju prácu robím dobre, a že recepty sa vám daria. Nezabudnite, že sa na mňa môžete kedykoľvek obrátiť keď vám niečo nevyjde podľa predstáv. Dobrú chuť Vaša Nela.
Dobry den,
mozem dat aj spaldovu hladku muku? Ako mam potom priblizne upravit recept, hlavne co sa hydratacie tyka? Dakujem 🙂
Určite ubrať tekutinu cca o 10%
Prosím Vás kde som urobila chybu , ostalo mi v strede surové
Dobrý deň, buď bola zle nakvasená, alebo nedostatočne prepečená.
Ahoj Nelka,
ďakujeme za recept 🙂 Chápem to správne, že z tohto množstva vyjdú 2 babky, keďže sa rozdeľovalo na 2 bochníky?
Ďakujem
Elena
Áno 2 kusy. Alebo jeden obrovský no to sa ťažšie prepečie.