Čokoládová babka z kvásku

Čokoládová babka z kvásku

Čokoládová babka

nelkafood

By NELKAFOOD

   Ak teraz čakáte, že tento recept bude o histórii a pôvode receptu, tak Vás sklamem. Jediné čo viem a niekde som čítala patrí babka (nie moja, ale táto koláčová :)) medzi židovský pokrm. A to je všetko čo k tomu môžem dodať.

“Ak však viete niečo viac budem rada ak mi to dáte vedieť v komente. “

   Pôvodne, keď som sa púšťala do prípravy tohto receptu, rozmýšľala som akú múku použijem. No po absolvovaní kurz u Alexa som zvolila múku manitoba, keďže počas miesenia a pečenia vytvára veľké množstvo lepku.

 

PRÍSADY:

ROZKVAS:

  • 40 g cukru

  • 65 g vody

  • 1 polievková lyžica kvásku Lievito Madre

Tang zhong:

  • 100 g mlieka

  • 20 g manitoba múky

CESTO:

  • rozkvas

  • štipka soli

  • 1 žĺtok

  • 10-20 g mlieka

  • 100 g cukru

  • štipka vanilky

  • 100 g masla

 

NA DOKONČENIE:

  • 5-8 polievkových lyžíc lieskovo orieškového krému

  • 5-6 polievkových lyžíc nasekaných orechov

 

POSTUP:

   Večer pred pečením si pripravím rozkvas. Zmiešam uvedené prísady múku, vodu, cukor a kvások – vznikne mi husté cesto, ktoré premiesim rukou. Pri izbovej teplote nechám 9-12 hodín kvasiť. Ráno je rozkvas nakvasený, zväčšil svoj objem a je plný bubliniek. Predtým, ako sa pustím do prípravy cesta pripravím si tang zhong a nechám ho schladiť na izbovú teplotu. (Podrobnejší návod na tang zhong nájdete tu). V kuchynskom robote si pripravím cesto a to tak, že všetky prísady okrem masla mixujem na nízkych otáčkach kým sa všetko prepojí. Bude to trvať cca 5 minút. Následne pridám na kocky nakrájané maslo a mixujem približne ďalších cca 5 minút. Cesto by malo byť jemné, no zároveň by sa malo odlepovať od stien misky. Misku prikryjem a nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 2 hodiny. Počas týchto dvoch hodín cesto aspoň raz preložím. Po dvoch hodinách je cesto nakvasené, jemné a má znásobený objem. Cesto prehnietim a rozdelím na 2 rovnaké časti. Každú časť vytvarujem do bochníka. Návod ako na to nájdete v tomto videu. Nechám cca 20 minút odpočinúť, aby prišlo opäť k uvoľneniu lepku v múke. Následne bochník rozvaľkám natriem lieskovo orieškovou nátierkou a bohato posypem orechmi.  Zrolujem na šulec, ktorý ešte preváľam po doske. Takto pripravený šulec pozdĺžne rozrežem a zapletiem.  Premiestnim na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjem fóliou a nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 3-5 hodín, kým cesto znásobí svoj objem. Rúru si rozohrejem na 230 stupňov. Ak už mám pletenec nakvasený, vložím ho do vyhriatej rúry a pečiem približne 7 minút. Následne teplotu znížim na 170 a nechám piecť približne 20-30 minút (čas je orientačný záleží totižto ako vám pečie rúra). Teším sa na každé jedno označenie, zdieľanie a vaše spätné recenzie pretože to je to, čo ma posúva ďalej. Na základe spätnej väzby od vás viem že svoju prácu robím dobre, a že recepty sa vám daria. Nezabudnite, že sa na mňa môžete kedykoľvek obrátiť keď vám niečo nevyjde podľa predstáv.  Dobrú chuť Vaša Nela.

6 komentárov

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku.

SPÄŤ NAHOR