Kváskový rezeň
By NELKAFOOD
Ak si teraz búchate po čele, že čo si to tá Nela vymyslela, tak čítate správne! I keď popravde nejako mi to stále nešlo do úst, že kváskový rezeň. Nebojte je to naozaj rezeň z mäsa! Ide o to, že som zo starého kváskového chlebíka pripravila strúhanku, ktorá tvorí základ tohto rezňa.
No a prezradím vám ešte jedno tajomstvo. Už dva mesiace rozprávam všade o tom, že by som za rezeň dokázala….. Ehmmm doplnte si čo chcete J. Každopádne kade som chodila, tade som žiadala „šnicel‟. (Tajne som dúfala, že môj muž ma naň zoberie do Viedne). No keďže sa k tomu nik nemal musela som si ho pripraviť sama doma a pri príprave mi pomohla nádoba do zepter, v ktorej som na troške oleja rezeň vysmažila.
„Nie nebojte toto jedlo sa v mojej kuchyni neudomácni. Stačí mi totižto raz za rok.“
Ale teraz sa už pustíme do prípravy a vychutnajte si svoj „kváskový‟ rezeň.
Prísady:
Na rezeň:
- 2 plátky kvalitného teľacieho mäsa
- 1-2 domáce vajíčka (podľa veľkosti)
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
Strúhanka:
- 3-4 krajce kváskového chleba aspoň deň starého
- 4 polievkové lyžice nastrúhaného parmezánu
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
Na šalát:
- uvarené zemiaky v šupke
- 1 veľká cibuľa
- soľ, mleté čierne korenie
- 2 polievkové lyžice octu
- 2 polievkové lyžice cukru
Postup:
Najprv si pripravím šalát, aby odležal a chute sa prepojili. Cibuľu nakrájam na pásiky, jemne osolím aby pustila trošku šťavy a zmäkla. V kastróly od zepter si v 100 ml vody rozmiešam cukor, ocot trošku soli a mletého čierneho korenia. Pridám cibuľu a na miernom ohni nechám prevrieť. Medzitým si očistím uvarené zemiaky a nakrájam ich na kúsky. Keď cibuľová zmes prevrela odstavím ju z ohňa a primiešam zemiaky. Nechám postáť, aby sa chute prepojili. Teľacie rezne si naklepem (ja ich totižto zbožňujem pekne natenko). Pripravím tri hlboké taniere. V jednom nachystám múku, v druhom rozbijem vajíčka, ktoré jemne osolím a v tretom pripravím strúhanku zmiešaním potrebných prísad. Rozklepané rezne obalím a na troške rozohriateho oleja opečiem z oboch strán. Vysmažené rezne premiestnim na tanier vystlaný papierovou utierkou, aby som odstránila, čo najviac oleja. Teraz už si len nabrať na tanier a predstaviť si viedenské ulice, ako si tam vychutnávam tento šniceľ. Robievate rezne doma aj vy? Alebo ich máte zakotvené v pamäti ako nedeľné jedlo, bez ktorého by sa vám nedeľný obed nerátal?
Dajte mi vedieť v komente Vaša Nela.