Domáce buchty
By NELKAFOOD
Jesenné počasie nabralo na môj vkus až príliš rýchly spád. A tak som potrebovala moju kuchyňu prevoňať vôňou jabĺk a škorice. Tieto mafiny naplnili moje očakávania a vnútro ostalo vláčne vďaka tang zhongu. Ak náhodou neviete o čo ide v tomto recepte je to podrobnejšie rozpísané. Teraz si však už nalejem šálku dobrého čaju a usadím sa spolu s mafinou k dobrej knihe.
„Vy sa pustite do čítania receptu, aby ste si mohli pripraviť túto dobrotu tiež.“
Prísady:
Rozkvas:
- 80g polohrubej pšeničnej múky
- 50g vody
- 1 polievková lyžica lievito madre
Tang zhong :
- 100g vody
- 20g hladkej pšeničnej múky
Cesto:
- rozkvas
- tang zhong
- 230 g hladkej pšeničnej múky
- 40g cukru
- 80g mlieka
- ½ vajíčka( celé vajce si rozšľahám a do cesta pridám iba polovicu)
- 25g masla
- štipka soli
Na dokončenie:
- 1 veľké jablko
- 2 polievkové lyžice hnedého cukru
- 50g hrozienok namočených v rume
- trošku vody
- 1 kávovú lyžičku mletej škorice
- drobenka ( maslo, hnedý cukor, múku tu nechám gramáž na každom pretože každý má rad inú drobenku a tak si ju pripravte podľa svojej chuti)
Postup:
Večer pred pečením si pripravím rozkvas a to tak, že vo vode rozmiešam kvások a následne pridám múku. V prikrytej miske nechám kvasiť 9-12 hodín. Zo 100g vody a 20g múky si uvarím tang zhong, ktorý je potrebné nechať vychladnúť na izbovú teplotu. V menšom hrnčeku si metličkou zmiešam vodu s múkou. Na miernom ohni nechám zmes ohrievať a pomaličky hustnúť. Pozor zmes sa nesmie variť! Preto musíme pri zmesi stáť a stále ju miešať. Akonáhle začne hustnúť sem tam dáme mimo oheň a po pár sekundách vrátime pritom stále miešame. Keď je tang zhong hotový premiestnim ho do hlbokého taniera, prikryjem fóliou a to tak, že tesne na vrch fóliou pritlačím, aby sa na povrchu nevytvorila škrupina. Keď už je vychladnutý pridám ho spolu s ostatnými prísadami do rozkvasu a vypracujem jemne cesto. Cesto bude trošku lepivé, ale tak to ma byť. Teraz cesto nechám pri izbovej teplote v prikrytej miske kvasiť cca 1 hodinu. Medzitým na panvici opečiem nadrobno nakrájané jabĺčko s trochou vody, ktoré posypem hnedým cukrom, ten vytvorí karamel. Pridám škoricu a na záver hrozienka. Zmes nechám vychladnúť a následne ju zapracujem do cesta, ktoré nechám opäť kvasiť približne 1 hodinu. Následne si mafinový plech vysteliem papierovými košíkmi a cesto doň porozdeľujem a bohato posypem drobenkou. Z uvedeného množstva mi vyšlo 7 veľkých maffinov. Nechám kvasiť približne 1 až 2 hodiny. Pečiem vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 25-30 minút. Dobrú chuť Vaša Nela.
Dobrý večer, chcel by som sa spýtať či môžem tych 80 g mlieka vymeniť za dajme tomu alpro mandlovy napoj. Takisto maslo by sa dalo masťou nahradiť ?
Mimochodom kvaskove rožky su výborné. Ďakujem.
Dobrý deň, áno určite to možné je 🙂