Máte radi vajíčka? Tu je pár faktov ako ich uvariť

Varené vajíčka prírodnými farbami

vajcia

nelkafood

By NELKAFOOD

   Veľká noc je za dverami a tak sa dnes dozvieme niečo o vajíčkach. A to konkrétne o varených vajíčkach.

„No ešte predtým ako si povieme niečo o varení, povieme si niečo o samotnom vajíčku. „

   Vedeli ste napríklad prečo sú niektoré škrupiny modré? Že nie? Pretože pigmetny, ktoré sa vytvárajú v sliznici slepačieho vajcovodu ovplyvňujú farbu vajíčka. Taká zaujímavosť je, že podľa sfarbenia lalokov u sliepky očakávame farebnosť vajíčok. Napríklad sliepka, ktorá má červené laloky bude mať pravdepodobne hnedé vajíčka, sliepka, ktorá má bledé laloky bude mať pravdepodobne svetlé až biele vajíčka. A určite sa Vám už niekedy stalo, že po rozklepnutí vajíčka ste našli dva žĺtky. Nie je to žiadna vada. Ba naopak má vyššiu výživovú hodnotu, pretože má vyšší podiel nenasýtených mastných kyselín, vitamínov a železa. Ale tiež má vyšší podiel tuku a cholesterolu, pretože má vyššiu hmotnosť a v porovnaní s obyčajným vajíčkom ma vyšší podiel žĺtka ako bielka. A čo spôsobuje farbu žĺtka? Nie je to ani druh sliepky ani podmienky v ktorých žije. Samotnú farbu žĺtka ovplyvňuje to čím je sliepka kŕmená. Teda jej výživou. Preto vajíčka od babky budú mať krajšiu a sýtejšiu farbu ako vajíčka z obchodu.

 

A ako teda postupovať pri varení vajíčok?

  • V prvom rade je potrebné zabezpečiť si nenarušené vajíčka
  • Tie  by mali mať pred varením izbovú teplotu
  • Vajíčka vkladajte do horúcej (vriacej) vody, ktorú následne stíšime na mierne bublajúcu
  • Do vody pridajte 1 polievkovú lyžicu octu a 2 polievkovú lyžicu soli
  • Ihneď po uvarení vajíčka vložte do ľadovej vody a nechajte ich tam vychladnúť inak totižto hrozí, že sa budú ďalej variť
  • Nepoužívajte na varenie úplne čerstvé vajíčka, najlepšie sú 10 dní staré

 

   Ako dlho vydrží uvarené vajíčko? Ak je správne skladované vydrží približne 10 dní. Správnym skladovaním myslím teplotu 5 až 10 stupňov. Takže rozhodne uvarené vajíčko patrí do chladničky. Verím, že vám tento článok bude prínosný a, že vám trošku uľahčí tohtoročné varenie vajíčok. Prajem krásne sviatky Vaša Nela. 

Zobraziť komentáre (0)

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by creawise.digital

SPÄŤ NAHOR