Home » Naučte sa upiecť kváskové pagáče, na ktoré ľudia nezabudnú
Naučte sa upiecť kváskové pagáče, na ktoré ľudia nezabudnú
Kváskové pagáče
By NELKAFOOD
Po mnohých mesiacoch, veľa omyloch a chybách sa zdá, že som konečne odhalila tajomstvo kváskovania. Asi to bude preto, že sa púšťam do vymýšľania receptov. Tento recept vznikol v spolupráci s mojou maminou.
„Moja mama je výborná kuchárka, tak predpokladám, že záujem vymýšľať recepty a experimentovať v kuchyni som pravdepodobne zdedila po nej.“
Nikdy nevarila podľa receptov, takže keď chcem od nej konkrétny recept, musím s ňou variť, všetko vážiť a zapisovať. A tak nejako vznikli aj tieto pagáče. O kvások a všetko spojené s ním som sa postarala ja, a o to aby cesto bolo „pagáčové“ sa postarala práve moja mamina. Poďte si teda spolu s nami pripraviť tieto úžasné pagáče na ktoré ľudia nezabudnú.
Prísady:
Rozkvas:
- 150g ražná múka
- 150g vody
- 1 polievková lyžica kvásku
Cesto:
- 350g hladká špaldová múka
- 150ml vody
- 2 kávové lyžičky soli
- 300g mleté oškvarky
Na dokončenie:
- vajce
- semienka
Postup:
- Prípravu začínam večer pred samotným pečením pagáčov. Pripravím si rozkvas. V uzatvárateľnej miske zmiešam ražnú múku, vodu a kvások. Nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 9 až 12 hodín.
- Ráno do rozkvasu primiešam hladkú špaldovú múku, vodu, soľ a vypracujem vláčne cesto. Zakryté nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 2 hodiny, aby sa múka pekne spracovala a cesto nakvasilo.
- Po dvoch hodinách si na jemne pomúčenej doske cesto rozvaľkám a natriem polovicou mletých škvariek. Natreté cesto poprekladám zhora, zdola na tri časti, následne aj sprava aj zľava na tri časti. Prikryjem miskou a nechám pol hodinu odpočívať.
- Po uplynutom čase odpočinku znovu cesto rozvaľkám, potriem zbytkom škvarkov a opäť poprekladám, aby mi vzniklo vrstvenie. Odporúčam cesto viac krát takto poprekladať, finálne pagáče sa budú potom krásne vrstviť.
- Cesto rozvaľkám, vykrojím pagáče, alebo jednoducho narežem nožom na štvorce. Nechám na plechu podkysnúť. Pred pečením potriem rozšľahaným vajíčkom a posypem semienkami.
- Pečiem vo vyhriatej rúre na 250⁰C 5 minút, následne znížim teplotu na 180⁰C po dobu 15-20 minút.
Tieto pagáče sa mi spájajú s detstvom. Moja mamina sama priznala, že pagáče sú výborné a lahodne. Nie preto, že som jej dcéra, ale preto, že jej naozaj chutili
Ak by ste mali nejaké otázky, napíšte mi. Pokúsim sa zodpovedať ak som na niečo zabudla. Oj, a aby som nezabudla, podeľte sa o recept, na pagáče aj s ostatnými, aby si mohli tiež pripraviť kváskové pagáče.
Raznu muku myslite celozrnnu alebo hladku chlebovu, prosím? Používate aj zaparu pri pečení? Ďakujem 🙂