Naučte sa upiecť kváskové pagáče, na ktoré ľudia nezabudnú

Kváskové pagáče s fazuľkovou polievkou

Kváskové pagáče

nelkafood

By NELKAFOOD

Po mnohých mesiacoch, veľa omyloch a chybách sa zdá, že som konečne odhalila tajomstvo kváskovania. Asi to bude preto, že sa púšťam do vymýšľania receptov. Tento recept vznikol v spolupráci s mojou maminou.

„Moja mama je výborná kuchárka, tak predpokladám, že záujem  vymýšľať recepty a experimentovať v kuchyni som pravdepodobne zdedila po nej.“

      Nikdy nevarila podľa receptov, takže keď chcem od nej konkrétny recept, musím s ňou variť, všetko vážiť a zapisovať. A tak nejako vznikli aj tieto pagáče.  O kvások a všetko spojené s ním som sa postarala ja,  a o to aby cesto bolo „pagáčové“ sa postarala práve moja mamina. Poďte si teda spolu s nami pripraviť tieto úžasné pagáče na ktoré ľudia nezabudnú.

Prísady:

 

Rozkvas:

  • 150g ražná múka
  • 150g vody
  • 1 polievková lyžica kvásku

 

Cesto:

  • 350g hladká špaldová múka
  • 150ml vody
  • 2 kávové lyžičky soli
  • 300g mleté oškvarky

 

Na dokončenie:

  • vajce
  • semienka

 

Postup:

 

  1. Prípravu začínam večer pred samotným pečením pagáčov. Pripravím si  rozkvas. V uzatvárateľnej miske zmiešam ražnú múku, vodu a kvások. Nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 9 až 12 hodín.
  2.  Ráno do rozkvasu primiešam hladkú špaldovú múku, vodu, soľ a vypracujem vláčne cesto. Zakryté nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 2 hodiny, aby sa múka pekne spracovala a cesto nakvasilo.
  3.  Po dvoch hodinách si na jemne pomúčenej doske cesto rozvaľkám a natriem polovicou mletých škvariek. Natreté cesto poprekladám zhora, zdola na tri časti,  následne aj sprava aj zľava na tri časti. Prikryjem miskou a nechám pol hodinu odpočívať.
  4.  Po uplynutom čase odpočinku znovu  cesto rozvaľkám, potriem zbytkom škvarkov a opäť  poprekladám,  aby mi vzniklo vrstvenie.  Odporúčam cesto viac krát takto poprekladať, finálne pagáče sa budú potom krásne vrstviť.
  5.  Cesto rozvaľkám,  vykrojím pagáče, alebo jednoducho narežem nožom na štvorce. Nechám na plechu podkysnúť. Pred pečením potriem rozšľahaným vajíčkom a posypem semienkami.
  6.  Pečiem vo vyhriatej rúre na 250⁰C 5 minút,  následne znížim teplotu  na 180⁰C po dobu  15-20 minút.

     Tieto pagáče sa mi spájajú s detstvom. Moja mamina  sama priznala, že pagáče sú  výborné a lahodne. Nie preto, že som jej dcéra, ale preto, že jej naozaj chutili

Ak by ste mali nejaké otázky, napíšte mi. Pokúsim sa zodpovedať ak som na niečo zabudla. Oj, a aby som nezabudla, podeľte sa o recept, na pagáče aj s ostatnými, aby si mohli tiež pripraviť kváskové pagáče.

Zobraziť komentáre (1)

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by creawise.digital

SPÄŤ NAHOR