Polievka z pečenej mrkvy
By NELKAFOOD
Typicky jesenná polievka plna chuti a kvalitných prísad. Tak by som definovala túto misku, ktorá je v spojení s lahodným extra panenským olivovým olejom dokonalá.
„Nebudem na to používať slová, lepšie je raz vyskúšať a uvidíte.“
Prísady:
- 1 kg mrkvy
- 3 šalotky
- 1 celá hlava cesnaku
- 1 kl rasce
- 1 kl čili vločiek
- 25 ml olivového oleja
- soľ, mleté čierne korenie
- 3 vetvičky čerstvého tymianu
- 1 liter vývaru
Na dokončenie:
Postup:
Rúru rozohreje ma 190-200 stupňov. Mrkvu nakrájame na menšie kúsky, šalotku na štvrtiny, cesnak prerežeme a spolu s tymianom, rascou a čili vločkami vložíme do pekáča vhodného do rúry. Pokvapkáme to všetko olivovým olejom, ochutíme soľou, korením a vložíme do rozohriatej rúry na 190 stupňov na cca 40-50 minút.
Pečenú mrkvu vyberieme z rúry a preložíme do hrnca pridáme vylúpnutý cesnak bez tymianu.
Do hrnca pridáme horúci vývar a tyčovým mixérom rozmixujte na pyré.
Pred servírovaním pokvapkáme smotanou, ozdobíme kvalitným extra panenským olivovým olejom Borges (spoločnosť Borges oslavuje už 125 rokov a priváža na trh kvalitné potraviny zo Stredomoria). Polievku môžeme ozdobiť napríklad tekvicovými semienkami. Dobrú chuť.
Dobrú chuť vaša Nela.