Raňajkové vajíčka
By NELKAFOOD
Poslednú dobu sú u nás na stole vajíčka každý deň. Jesť ich za sebou 20 dní len v obmene ako praženicu, vajcia do skla alebo na hniličku? – to chce zmenu. Ako áno, ako nie, pripravila som si svoju dávku ranných vajíčok trochu ináč.
„Idem sa vám teda skromne pochváliť ako som bežné raňajky vylepšila.“
Premenila som praženicu na oleji v rozprávkovo chutné plnohodnotné a kvalitné jedlo. Samozrejme za predpokladu, že použijete vajcia od šťastných sliepok. Použitím kvalitných vajíčok rozdiel nie len uvidíte, ale v ústach a na jazyku aj pocítite.
Prísady:
- 1 strúčik cesnaku,
- 3 plátky domácej slaniny,
- 1 kávová lyžička domácej masti (alebo olivový olej),
- konzerva lúpaných, krájaných paradajok,
- 1dcl jablkovej šťavy,
- soľ, mleté čierne, korenie peperoncino,
- kvalitné vajíčka
Postup:
Na masti opražím nadrobno pokrájanú slaninku a cesnak. Podlejem paradajkami, jablčnou šťavou, ochutím soľou, korením a peperoncinom. Nechám na miernom ohni odpariť prebytočnú tekutinu. Na takto hotovú zmes rozklepnem kvalitné vajíčka, prikryjem pokrievkou, po dobu než vajíčka nezhustnú do takej konzistencie akú mate radi. Ja mám rada tekutý žĺtok, ale bielko musím mať tuho upražené. Vajíčka zhustnú do tejto podoby cca. približne o 3-4 minúty.
K vylepšeným vajíčkam sa výborne hodí domáci chlebík alebo teplé pečivo. Napríklad kváskové v tomto recepte. Ak sa Vám recept páči a vyskúšate ho kľudne mi o tom dajte vedieť budem rada za každú fotku ktorú mi zašlete, alebo ma na nej na sociálnych sietiach označíte.
Dobrú chuť vaša Nela.