Home » Grilované špízy s pita chlebom z kvásku na grécky spôsob
Grilované špízy s pita chlebom z kvásku na grécky spôsob
Grilované špízy s pita chlebom z kvásku na grécky spôsob
By NELKAFOOD
Tento recept ta prenesie ma slnkom zaliate pláže Grécka. Hoci som v Grécku nikdy nebola (čo nie je môže byť), dopriala som si toto ľahké a chutné jedlo, ktoré je ideálne do tohto počasia!
„Uložte si recept na ďalšie grilovačku s prekvapte tak svoju rodinu a priateľov lahodný a chutnými jedlom.“
Prísady:
Mäso:
- 800 g kuracích pŕs nakrájaných na kocky
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 a 1/2 kl sušeného oregana
- 1 kl nasekaného rozmarínu
- šťava z polovice citróna
- 3 strúčiky cesnaku prelisované
- 2 pl olivového oleja
- 1 pl ume octu
Pita chlieb:
- 320 g pšeničnej chlebovej múky
- 8g morskej soli
- 10g cukru
- 50g kvasku
- 2 pl olivového oleja
- 150 ml mlieka
- 80 ml teplej vody
Postup:
Na marinádu na mäsu zmiešame všetky prísady dohromady a premiešame na kocky nakrájané kúsky mäsa. Marinujeme v uzavretej nádobe cez noc. Kuracie kúsky napichneme na špajle a opečieme z každej strany na grilovacej panvici.
V miske od robota zmiešame všetky prísady na pita chlieb a na nízkych otáčkach miesime približne 5-7 minút. Na záver cesto ručne premiesime, aby sme vedeli či ma správnu konzistenciu. Necháme cca 30 minút odpočívať, opäť premiesime. Vznikne nám jemne kompaktné cesto, ktoré by sa nemalo lepiť na ruky. Vymiesené cesto vložíme do misy, prikryjeme a necháme v chladničke odpočívať (fermentovať). Pred prípravou cesto vyberieme do izbovej teploty aspoň na 1 hodinu. Následne cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí. Vytvarujeme bochníky, ktoré necháme aspoň 30 minút odpočívať pod igelitom, aby neobschli. Jednotlivé bochníky vyvaľkáme do kruhu a opekáme na poriadne rozpálenej panvici z oboch strán.
Podávame pita chlieb potretý tzatziki a na vrchu bohato obložený krehkým mäsom. Spolu s vychladeným pohárom vína si určite vychutnáte prijemné chvíle.
Dobrú chuť vaša Nela.