Trhané mäso v zemiaku
By NELKAFOOD
Keď som bola naposledy v Prahe mala som možnosť ochutnať recepty od Anna Maderová. Pripravila nám totižto trhané mäso, ktorého prípravu som použila aj v tomto recepte.
„Ochutenie si už síce nepamätám, tak som použila čo kuchyňa dala. No a toto trhané mäso spojila s guacamole, v ktorom použila jablko. „
Takže veľká inšpirácia tohto receptu je vlastne od nej. Moje úpravy boli len také, aké možnosti mi dala moja kuchyňa. A myslím, že toto bude dokonalé jedlo na letné terasové večery spolu s pohárom vína. Píšem to len preto, že mi už chýba slnko a teplo.
Prísady:
- 2 stredné zemiaky
- 2 stredné batáty
- 1 zrelé avokádo
- 1 zelené jablko (kyslejšie)
- limetka
- 2 kuracie prsia
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 kávová lyžička medu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ, mleté čierne korenie
- 2 kávové lyžičky horčice
- 2 polievkové lyžice rajčinového pretlaku
Postup:
Zemiaky v šupke si uvarím v osolenej vode do mäkka. Kuracie prsia dám variť do vývaru po dobu približne 30 minút. Z avokáda si pripravím dip a to tak, že avokádo vydlabem vidličkou popučím, osolím, okorením a zamiešam. Pridám nastrúhané, šupky zbavené jablko. Zamiešam a podľa chuti môžem ochutiť limetovou šťavou. Medzitým sú zemiaky už uvarené. Pozdĺžne ich prekrojím, vnútro vydlabem a lodičky dám do zapekacej misky. Vo vyhriatej rúre nechám pod grilom zapiecť cca 10 minút. Ak chcete, môžete vnútro lodičiek vysypať syrom. Zatiaľ si dvoma vidličkami natrhám mäso, ktoré sa uvarilo vo vývare. V panvici na olivovom oleji opečiem cesnak a keď začne voňať vložím na trhané mäso, med, horčicu, pretlak a ochutím soľou a korením. Nechám prehriať a ak treba podlejem vývarom v ktorom sa varili prsia. A teraz už len stačí vybrať z rúry zemiaky a naplniť ich dipom z avokáda a na vrch dať trhané mäso. Verím, že takáto kombinácia vás milo prekvapí a zamilujete si tú zaujímavú chuť. Dobrú chuť vaša Nela.