šošovica
By NELKAFOOD
Poznáte to. Niekedy sa pustíte do prípravy obeda a vaša hlava prekypuje nápadmi. Vy sa z toho tešíte, ale čo vaši stravníci? Čo myslíte? Na čo sa pri príprave obeda treba zamerať? Na to, aby bol obed kreatívny a originálny? Alebo na chuť a rýchlosť?
„Nech je to akokoľvek ja som sa dnes zamerala na chuť a rýchlosť.“
Asi to poznáme viaceré, hlavne tie čo sú zaneprázdnené. Dlhé hodiny sa mi v kuchyni tráviť nechce a tak využívam najmožnejšie triky ako si to čo najviac uľahčiť. Preto vznikol aj tento prívarok, (ktorý môj syn volá vývarok) aby sme mali teplé a chutné jedlo na stole čo najskôr. K tomu už len krajec chlebíka a hor sa za ďalšími povinnosťami.
Prísady:
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 väčší zemiak
- 1 stredne veľký batát
- 1 mrkva
- šafrán
- 2 poriadne hrste červenej šošovice
- 1 až 1 a ½ l vývaru
- 2 polievkové lyžice olivového oleja (ghee masla)
- 100 ml orechového (rastlinného) mlieka
- soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Na olivovom oleji opražím nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Zemiaky a mrkvu nakrájam na drobné kúsky a pridám k orestovanej cibuli, krátko opečiem a podlejem vývarom. Do vývaru pridám pár stoniek šafránu. Asi po 5 minútach pridám šošovicu a dochutím soľou a korením. Nechám na miernom ohni variť. Ak nemám hotové orechové mlieko vyrobím si ho jednoducho z orechov. Dnes som použila namočené kešu a pridala som k ním zopár sušených brusníc. Rozmixovala ponorným mixérom a mlieko je na svete. Medzitým mám už uvarené zemiaky aj šošovicu. Teraz je tá chvíľa, keď prichádza mixovanie. Sú dve možnosti ako na to. Buď si polovicu tuhého objemu odoberiem a zvyšok rozmixujem dohladka, alebo jednoducho vložím mixér a jemne premixujem celý obsah tak, aby zostalo niečo aj v celosti. Záleží, kto má rád akú konzistenciu. Na záver prívarok zjemním rastlinným mliekom. Čo hovoríte na takéto rýchle jedlo? Nezaberie to ani 20 minút a večeru máte na stole. Zaujalo vás to? Tak mi napíšte do komentu.