Domáca „Paella“
By NELKAFOOD
Máte radi paellu? Myslíte, že ju servírujú len v Španiesku a dobrých reštauráciách a pripraviť ju doma je nemožné? Nie s týmto receptom.
„Paella je považovaná za typicky španielske jedlo, ktoré pochádza z Valencie. „
Je to v podstate ryža so zeleninou a mäsom, charakteristicky ochutená šafranom, ktorý jej dodáva zemitú chuť a prekrásnu farbu. Varí sa na špeciálnej panvici, ktorá je okrúhla s plochým dnom – ak ju doma nemáte, určite si z toho nerobte ťažkú hlavu.
Hlavné zásady prípravy paelly:
- paella sa po dobu prípravy ničím nezakrýva
- ryža sa nenecháva úplne dovariť, má byť naopak ľahko chrumkavá
- paella by nemala byť pikantná
Je mnoho spôsobov prípravy paelly, no ja by som vám chcela predstaviť môj obľúbený, ktorý je z jednoduchých prísad, ale tie sa k sebe veľmi hodia a verím, že budete mať zážitok už len zo samotného varenia. Takže poďme na samotný recept:
Prísady:
- 100g ryže
- 6 kuracích spodných stehien
- 200ml bieleho vína
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 300ml kuracieho vývaru
- 200g lúpaných paradajok
- 2 pečené papriky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 šalotka
- 40g masla
- štipka šafránu
- soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika
Na olivovom oleji osmažím prelisovaný cesnak, pridám nadrobno nakrájanú šalotku, 20g na kocky nakrájaného studeného masla. Vložím mäso a opečiem z každej strany. Podľa chuti osolím, okorením, posypem mletou červenou paprikou a šafránom. Pridám na prúžky nakrájané papriky a paradajky. Prisypem ryžu a podlejem vínom. Premiešam a nechám odpariť alkohol. Podlejem vývarom a nechám na miernom ohni variť do mäkka. Od tohto okamihu už jedlo nemiešam. Na záver pridám zbytok masla, odstavím z ohňa a nechám ešte asi 5 minút dôjsť. Podávam s pohárom kvalitného bieleho vína. Ak sa Vám tento recept páči podeľte sa aj s priateľmi, aby si ho mohli pripraviť tiež. Dobrú chuť.