Jednoduchý návod, ako si pripraviť domáce cestoviny

Domáce cestoviny

Domáce cestoviny

nelkafood

By NELKAFOOD

   Na príprave domácej cestoviny je najzložitejšie jedine vaľkanie a rezanie. Je totižto potrebné cesto rozváľať na tenko. Ak si však si zaobstaráte strojček na cestoviny, ktorý jednoducho cesto rozvaľká za Vás takmer bez námahy, je to celkom hračka. A prečo by sme si klamali? Domáce cestoviny sú jednoducho čerstvé domáce cestoviny.

„A na to aby ste dosiahli dokonalé cestoviny, nemusíte byť predsa talian. Stačí mať chuť a odhodlanie.  „

Prísady:

  • 200 – 220g hladkej špaldovej múky

  • 2 vajíčka

  • Štipka soli

  • 1 kávová lyžička olivového oleja

  • podľa potreby voda

  • na vaľkanie a podsypávanie buď celozrnná múka alebo somelína

 

Postup:

  Preosiatu múku si dám na pracovnú dosku alebo do misky. Pridám k nej vajíčka, soľ a olivový olej. Celé cesto je potrebné poriadne vypracovať. Ak bude cesto príliš suché  tak pridáme po kvapkách vodu. Naopak ak je príliš mokré, presypeme múku. Každá múka je totižto inak uskladnená a inak suchá. A tiež každé vajce je inak veľké. Cesto je potrebné dobre vypracovať takže ho preložíme na pracovnú dosku a hnetieme.  Malo by byť hladké a pružné. Vypracované cesto prikryjeme miskou a necháme odpočívať, aby sa uvoľnil lepok v múke. Ak máte strojček na cestoviny tak postup bude jednoduchý. Stačí si cesto jednoducho rozvaľkať a nakrájať na rovnaké časti. Stroj na cestoviny nastavíme na najhrubší rozostup a každý kúsok cesta strojčekom 2x prejdeme. Jednotlivé pláty ukladáme na utierku posypanú buď celozrnnou múkou alebo somelínou. Ak už máme všetky pláty rozvaľkané, strojček o jeden stupeň zúžime a celý postup opakujeme. Mali by sme sa na strojčeku dostať na 4 stupeň. Každý plátok cesta je potrebné rozvaľkať postupne (po stupňoch hrubosti), pretože ak by sme cesto chceli rozvaľkať na jeden krát, tak by sa trhalo a naťahovalo. Teraz je čas nasadiť na strojček nástavec na tvar cestovín. V mojom prípade sú to tagliatelle. Jednotlivé pláty nechám prejsť cez nástavec a cestoviny prenesiem na utierku bohato posypanú múkou. Cestoviny vytvarujeme do ruličiek. Najlepšie sú čerstvo uvarené, no ak nestíhate môžete si ich usušiť. Varíme vo vriacej osolenej vode približne 2 až 3 minúty. V niektorých z ďalších receptov si pripravíme výborné domáce cestoviny s dobrou omáčkou. Akú by ste uvítali? Dajte mi vedieť v komente. Vaša Nela. 

2 komentáre
  • Ja by som sa rada naucila nejakú bielu omáčku. Moja staršia dcéra má radšej biele omáčky ako rajčiakové na svojich cestovinach. Dajú sa z tohto cesta robiť aj plnené cestoviny?

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by creawise.digital

SPÄŤ NAHOR