Domáci vývar

Domáci vývar

Domáci vývar

nelkafood

By nelkafood

      Keď som mala 18-násť, myslela som si, že urobiť kvalitný vývar je fuška. A veru, že aj je. Čo si budeme hovoriť, prvé pokusy boli čistá katastrofa. Vývar bol kalný a bez chuti. Tak som sa na to vykašľala. Ako  dieťa som nikdy nechápala,  čo všetci vidia na polievkach, veď je to iba teplá voda so zeleninou. Naučila som sa ho variť v mojej prvej práci. Nie, nebola som kuchárka, a ani ňou nie som. Čapovala som pivo. Žena môjho šéfa  varievala pre neho vývar,  a vtedy som pochopila princíp. Čím pomalšie a dlhšie sa vývar varí,  tým je silnejší, číry a chutnejší. Odvtedy som dobrému vývaru podľahla.  

„Dnes vývar  pripravujem bežne,  nakoľko je základom veľkej časti mojich receptov.“

      Jeden z prvých krokov sú kvalitné suroviny. Najčastejšie pripravujem kurací, alebo hovädzí vývar. Kurací vývar varím z kostí, ktoré mi zostanú po rozobratí kurčaťa. Hovädzí vývar z kostí špikových alebo z hrude s kúskom mäsa.  Nedeliteľnou súčasťou vývaru je koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen, kaleráb, cibuľa….). Na dochutenie používam  soľ, nové korenie, celé čierne korenie a bobkový list.

       A teraz už samotný postup. Umyté mäso  vložím do veľkého hrnca a zalejem studenou vodou. Toto je pri kvalitnom vývare dôležité,  pretože, ak by som mäso vložila do vriacej vody,  stiahlo by sa, a neuvoľnila by sa jeho chuť do vývaru. Vložím očistenú koreňovú zeleninu a privediem  do varu. Akonáhle vývar dosiahne bod varu, stiahnem teplotu na minimum,  a nechám ho na miernom ohni pomaly variť /prebublávať/. Na povrchu vývaru sa začne tvoriť pena, ktorú je potrebné zbierať, aby som predišla zakaleniu výsledného vývaru. Až teraz pridám koreniny, pretože sa mi stávalo, že som pri zberaní peny sitkom pozbierala aj väčšinu korenín. Pri miernom a veľmi slabom prebublávaní nechám vývar variť niekoľko hodín. Z vývaru následne vyberieme všetku zeleninu, kosti, mäso a scedím. Takto dosiahnem čistý vývar, ktorý použijem či už ako polievku, alebo ako základnú surovinu pre ďalšie recepty.

2 komentáre

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by creawise.digital

SPÄŤ NAHOR