Rizoto z mladého hrášku
By NELKAFOOD
Toto radím všetkým, ktorých už nebaví stereotyp v kuchyni. Prípravu tohto rizota som si zamilovala a verím, že si ho obľúbite aj vy.
„Risotto je tradičné talianske ryžové jedlo, ktoré sa varí vo vývare do krémovej konzistencie. „
Prísady:
- 100 g ryže na rizoto ( alebo obyčajnej)
- 1 šalotka (cibuľa)
- olivový olej
- soľ, mleté čierne korenie
- 100 ml bieleho vína
- asi 1 liter kuracieho vývaru
- 60 g syra parmezán
- 200 g mladého hrášku
- 2 polievkové lyžice masla
- kozí syr
- maliny
POSTUP:
Šalotku nakrájam nadrobno. V rozohriatej panvici na troške olivového oleja ju opečiem dozlatista. Prisypem ryžu a dôkladne premiešam. Potom podlejem bielym vínom a počkám, kým sa odparí alkohol. Zalejem horúcim vývarom tak, aby bola zaliata celá ryža. Za občasného miešania varím na miernom ohni a podlievam kuracím vývarom tak, aby bola ryža vždy zaliata. Trvá to približne 15 minút. V malom hrnci vo vývare uvarím 150 g hrášku, ktorý po zmäknutí rozmixujem do hladkej pasty prirodzene hustej konzistencie. Hráškovú pastu tesne pred dovarením pridám k zmäknutej ryži a dôkladne rozmiešam. Odstavím z ohňa, pridám zvyšný hrášok, nastrúhaný parmazán, maslo a premiešam, aby sa maslo rozpustilo. Kozí syr opečiem na troške oleja v panvici z oboch strán a podávam spolu s rizotom posypané malinami. Dobrú chuť.