Pečené rajčiny
By NELKAFOOD
Tento recept vznikol na základe debaty v práci. Sliny mi celú cestu domov tiekli a jediná vec, po ktorej som túžila bola miska plná horúcej, voňavej a lahodnej polievky.
„Takže si viete predstaviť ten môj príchod domov, keď som ešte ani nebola vyzutá a už som trieskala hrncami a zapínala rúru. „
Asi vám nemusím hovoriť, že tým že som polievku pripravovala v nádobe od zepter sa doby prípravy skrátila a ja som už o pár minút mala v ruke misku s touto polievkou.
Prísady:
- 1kg rajčín (najlepšie domácich)
- 2 veľké mrkvy
- 4-5 strúčikov cesnaku
- 4 stonky tymianu
- 2-3 polievkové lyžice olivového oleja
- soľ, mleté čierne korenie
- 1 liter vývaru
- 1 dcl kvalitného vína
- 1 dcl smotany na šľahanie
Postup:
Rajčiny a mrkvu očistím a nakrájam na rovnaké kúsky. Premiestnim na plech na pečenie, pokvapkám olivovým olejom, osolím, okorením pridám stonky tymianu a dám piecť do vyhriatej rúry na 220 stupňov cca 20 minút. Po upečení rozohrejem nádobu a celú upečenú zmes tam premiestnim ( okrem stoniek tymianu, z tých dám iba lístočky). Podlejem vínom, z ktorého nechám odpariť alkohol a následne všetko zalejem vývarom. Na miernom ohni nechám povariť približne 10 minút. Následne ponorným mixérom rozmixujem do hladkej krémovej konzistencie. Celé zjemním smotanou a podávam. Dobrú chuť Vaša Nela.